Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Ρεκόρ... μόλυνσης - κινεζικός ποταμός Γιανγκτσέ

Ρεκόρ απόρριψης λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων καταγράφηκε το 2006 στον ποταμό Γιανγκτσέ της Κίνας, καθώς στα νερά του κατέληξαν 30,5 δισεκατομμύρια τόνοι τέτοιων ανεπεξέργαστων υγρών.
Όπως σημειώνουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικά μεγάλος ακόμα και για μια χώρα όπως η Κίνα, στην οποία οι ελλείψεις πόσιμου νερού επιδεινώνονται από τη μόλυνση.
Η μόλυνση από τη βαριά εκβιομηχάνιση της Κίνας τα τελευταία 50 χρόνια έχει πλήξει τις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας, με συνέπεια το νερό τους να μην είναι πλέον αξιοποιήσιμο, αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων απόβλητα και λύματα καταλήγουν στους υδάτινους πόρους ανεπεξέργαστα.Σύμφωνα με τον Χου Τζιατζούν, εκπρόσωπο της επιτροπής για τους υδάτινους πόρους του ποταμού Γιανγκτσέ, τον οποίο επικαλείται το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Νέα Κίνα, η ποσότητα των λυμάτων που κατέληξαν στον ποταμό ήταν αυξημένη το 2006 κατά 900 εκατ. τόνους ή 3,1% συγκριτικά με το 2005.
Τα λύματα που καταλήγουν στον ποταμό αυξήθηκαν από τους 15 δισ. τόνους στα τέλη της δεκαετίας του 1980 στους 24 δισ. τόνους το 2000, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: