Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Ακριβοί εμπορικοί δρόμοί (ενοίκιο) - Κόσμος -Ελλάδα


Στην ένατη θέση παγκοσμίως, μεταξύ των ακριβότερων εμπορικών δρόμων, βρίσκεται η Ερμού σε ό,τι αφορά στο ύψος των ενοικίων, κερδίζοντας μάλιστα μία θέση από πέρυσι. Όσον αφορά τις τιμές πώλησης, ένα μισθωτός πρέπει να καταβάλει μισθούς τεσσάρων ετών για να αγοράσει ένα τετραγωνικό μέτρο!
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει Το Βήμα, το κόστος αγοράς ανά τ.μ. ανέρχεται περίπου σε 55.000 ευρώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Οικονομικότερη λύση είναι η ενοικίαση αφού, σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, για ένα τετραγωνικό μέτρο το ετήσιο κόστος μίσθωσης ανέρχεται περίπου σε 3.600 ευρώ (300 ευρώ μηνιαίως).
Αλλά και στην οδό Τσακάλωφ (πλησίον της πλατείας Κολωνακίου) τα ενοίκια των καταστημάτων ανέρχονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (περίπου 250 ευρώ μηνιαίως ανά τ.μ.), ενώ το κόστος αγοράς διαμορφώνεται περίπου σε 40.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Η μελέτη της Cushman & Wakefield, Μain Streets Αcross the World 2007, καταγράφει τα ενοίκια καταστημάτων 231 εμπορικών δρόμων σε 44 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα σκήπτρα του ακριβότερου εμπορικού δρόμου του κόσμου διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια η 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης, καθώς για ένα τετραγωνικό μέτρο θα πρέπει να δαπανήσει κάποιος, προκειμένου να στεγάσει το κατάστημά του, περίπου 12.000 ευρώ ετησίως.
Μάλιστα το ποσόν αυτό αποτελεί ρεκόρ σύμφωνα με την ίδια έρευνα, καθώς πέρυσι στον ίδιο δρόμο το ακριβότερο ενοίκιο δεν ξεπερνούσε τα 11.370 ευρώ ετησίως.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα κατάστημα 100 τ.μ. στο ακριβότερο σημείο της 5ης Λεωφόρου, κατά μήκος του «χρυσού διαδρόμου» μεταξύ των διασταυρώσεων με την 49η και 59η Οδό, τώρα κοστίζει 1.198.300 ευρώ τον χρόνο, 11% πάνω σε σχέση με το περασμένο έτος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: