Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

γραφειοκρατία στην Ελλάδα - ΕΕ



Μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά 25% έως το 2012 ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα, επισημαίνοντας σε έκθεσή της ότι ετησίως στοιχίζει στη χώρα το 6,8% του ΑΕΠ, ή 15 δισ. ευρώ.
Η εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής φέρνει στη δημοσιότητα την έκθεση της Κομισιόν, η οποία κατατάσσει τη χώρα σε μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη, πολύ πίσω από τους δυτικούς εταίρους, μαζί με τις ανατολικοευρωπαϊκές δημοκρατίες, και ζητεί επειγόντως μέτρα, με κοινοτική οδηγία που επιβάλλει στην Ελλάδα να μειώσει το κόστος της γραφειοκρατίας κατά 25% ως το 2012.
Στις 13 και 14 Μαρτίου 2007 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υλοποιώντας την 2004/27/ΕΕ Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφάσισε να υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να μειώσουν τα «διοικητικά βάρη» κατά 25% ως το 2012, με στόχο, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, την εξοικονόμηση περίπου 150 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, οι υπηρεσίες της Ένωσης ενεχείρισαν στον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη μελέτη για το «κόστος της γραφειοκρατίας» στα κράτη-μέλη, από την οποία προκύπτει ότι για την Ελλάδα αποτιμάται στο 6,8% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ ετησίως.
Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τη μελέτη, κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών-μελών της Ενωσης, από κοινού με τις Δημοκρατίες της Βαλτικής. Με μέσο όρο για την Ευρωπαϊκή Ενωση 3,5%, το «κόστος της γραφειοκρατίας» στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Σουηδία κυμαίνεται στο 1,5% του ΑΕΠ, στην Ισπανία και στην Ιταλία στο 4,6%, στη Γερμανία στο 3,7%.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: