Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

"Πράσινες" θυσίες - Κόσμος


Δημοσκόπηση σε 21 χώρες αποκαλύπτει ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι να κάνουν τις απαιτούμενες θυσίες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Τέσσερις στους πέντε από τους 22.000 ερωτηθέντες της δημοσκόπησης που οργάνωσε και πραγματοποίησε το BBC, είπαν ότι είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, συμπεριλαμβανομένων κατοίκων στις ΗΠΑ και την Κίνα, τις δύο χώρες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι θα υποστήριζαν ενεργειακούς φόρους υπό την προϋπόθεση ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν στην αναζήτηση νέων πηγών ενέργειας, ή στην καλύτερη διαχείριση των υπαρχόντων. Οι Κινέζοι μάλιστα εμφανίστηκαν ως οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της ενεργειακής φορολογίας. Σε γενικές γραμμές, η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι πολίτες είναι περισσότερο διατεθειμένοι από τις κυβερνήσεις τους να εφαρμόσουν σοβαρές αλλαγές στις προσωπικές τους συνήθειες και τον τρόπο ζωής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αλλαγές.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 83% των ερωτηθέντων σε όλο τον κόσμο συμφωνεί με την άποψη ότι ο κάθε πολίτης ξεχωριστά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υπόθεση εφόσον προσαρμοστεί στις νέες απαιτήσεις. Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, και στην Αμερική, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι η τιμή των καυσίμων που επιβαρύνουν τη κατάσταση θα πρέπει να αυξηθεί.
Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν η Ιταλία και η Ρωσία, όπου σημαντικό μέρος των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητη η αύξηση της τιμής της ενέργειας, ενώ στο θέμα αυτό οι Ασιάτες εμφανίζονται περισσότερο διχασμένοι, με Κινέζους και Ινδονήσιους να υποστηρίζουν την αύξηση των τιμών και Ινδούς και Νοτιοκορεάτες να υποστηρίζουν μεν ενδεχόμενες αυξήσεις, αλλά περιορισμένης κλίμακας.
Σε ότι αφορά τη φορολογία στα ορυκτά καύσιμα, 50% των ερωτηθέντων στις 22 χώρες τοποθετήθηκαν υπέρ και 44% κατά. Πιο ένθερμοι υποστηρικτές είναι οι Κινέζοι, με ποσοστό 85% υπέρ, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η πλειοψηφία είναι πολύ πιο οριακή. Ωστόσο, η υποστήριξη για τη φορολογία αυτού του είδους ενισχύθηκε όταν υπήρχε η προϋπόθεση ότι τα χρήματα αυτά θα προορίζονταν για την αύξηση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας ή την ανάπτυξη «καθαρών» καυσίμων και επιπλέον ότι θα μειωνόταν η φορολογία σε άλλα είδη προκειμένου να μην επιβαρυνθούν σημαντικά οι πολίτες στη συνολική φορολογία που πληρώνουν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: