Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

εγκλήματα μίσους - ΗΠΑ


Τα εγκλήματα μίσους στις ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση 8% εντός του 2006 και στο 50% το κίνητρο ήταν φυλετική προκατάληψη, σύμφωνα με έκθεση του FBI που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ κατέγραψαν 7.722 περιστατικά, με θύματα ή κατεστραμμένα περιουσιακά στοιχεία. Τα κίνητρα των δραστών αποτελούν προκαταλήψεις που σχετίζονται με τη φυλή, τη θρησκεία, τη σεξουαλική προτίμηση, την εθνική καταγωγή, σωματική ή πνευματική αναπηρία.
Στα καταγεγραμμένα περιστατικά δεν περιλαμβάνονται τα γεγονότα της Τζένα στη Λουιζιάνα, που είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, καθώς στην έρευνα δεν συμμετείχαν οι αστυνομικές αρχές της πόλης, όπως και αρκετών άλλων περιοχών.
Η έκθεση του FBI περιλαμβάνει αναφορές από 12.600 αστυνομικές αρχές, σε σύνολο 17.000 σε ολόκληρη τη χώρα.
Οργανώσεις ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων κατηγορούν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ότι δεν πράττει αρκετά ώστε να αντιμετωπιστεί η ανησυχητική αύξηση στα εγκλήματα μίσους. Συγκεκριμένα, ζητούν εισαγγελική παρέμβαση και σοβαρή έρευνα για τέτοιου είδους περιστατικά.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι διενεργεί έρευνες για περιστατικά που θεωρούνται εγκλήματα μίσους, όπως οι θηλιές που αναρτώνται σε σχολεία, εργασιακούς χώρους, ή γειτονιές, παραπέμποντας στον απαγχονισμό. Οι θηλιές συμβολίζουν ιστορικά το λιντσάρισμα μαύρων στις νότιες πολιτείες κατά τις πρώτες ημέρες του κινήματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ανάλογη περίπτωση ήταν και η υπόθεση της Τζένα, όπου ένας μαύρος μαθητής «τόλμησε» να καθίσει κάτω από το δέντρο του σχολείου, ενώ αυτό αποτελεί «στέκι» των λευκών μαθητών. Στη συνέχεια, τρεις λευκοί μαθητές ανήρτησαν θηλιές στο δέντρο και αποβλήθηκαν για την πράξη τους αυτή. Σε ένδειξη αντεκδίκησης έξι μαύροι έφηβοι φέρονται να ξυλοκόπησαν ένα λευκό μαθητή και εις βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: