Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2007

Νεκροί δημοσιογράφοι (2007) - Κόσμος


Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2007 στην προσπάθειά τους να ασκήσουν ελεύθερα το καθήκον τους, όπως αποκαλύπτει έκθεση της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (WAN) η οποία εκδίδεται κάθε έξι μήνες και αφορά στην ελευθερία του Τύπου.
Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αποκαλύπτει πως 106 δημοσιογράφοι έπεσαν νεκροί σε 28 διαφορετικές χώρες, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Πιο συγκεκριμένα, οι 45 από αυτούς σκοτώθηκαν στο Ιράκ, όπου από το 2003 έπεσαν εν ώρα καθήκοντος 150 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.
Επιπλέον, η Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων επισημαίνει πως δημοσιογράφοι στη Λατινική Αμερική εξακολουθούν να πέφτουν θύματα δολοφονίας, εκβιασμού και απειλών όταν η έρευνα αγγίζει «σκοτεινά» και «επικίνδυνα» θέματα, όπως αυτό της διαφθοράς και του εμπορίου ναρκωτικών.
Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, αυξάνεται ο αριθμός των ανεξάρτητων εφημερίδων που τολμούν να ασκήσουν κριτική στις Αρχές και να «καυτηριάσουν» την έλλειψη δημοκρατίας. Οι εφημερίδες αυτές όμως αποτελούν την εξαίρεση, καθώς σε γενικές γραμμές τα μέσα ενημέρωσης στις συγκεκριμένες περιοχές υπόκεινται σε αυστηρό κυβερνητικό έλεγχο και λογοκρισία.
Στην υποσαχάρια Αφρική όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι διώκονται και φυλακίζονται με την κατηγορία ότι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους.
Ακραίες αντιδράσεις όμως, αποκαλύπτει η έκθεση, ενδέχεται να συναντήσουν και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σε περιοχές της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας όπου ανεξάρτητοι και αντιφρονούντες δημοσιογράφοι έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές κατηγορίες εκ μέρους των κρατικών Αρχών για θέματα που αφορούν στη διαφθορά και άλλες εγκληματικές ενέργειες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: