Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Πληθωρισμός (Σεπ.2007) - Ελλάδα

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 2,9% τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση, έναντι 2,5% τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας των υψηλότερων τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9% έναντι 2,7% τον Αύγουστο και τον Ιούλιο.
Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός να επιταχυνθεί στο 2,9%, καταγράφοντας υψηλό εννεαμήνου, τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας των υψηλών τιμών πετρελαίου και τροφίμων.
«Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στο γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2006 είχε σημειωθεί μείωση στην τιμή της βενζίνης κατά 11,2%. Ο Οκτώβριος αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς ανοδικά εξαιτίας των μειώσεων στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5,5% και της βενζίνης κατά 3,9% τον Οκτώβριο του 2006» είπε ο γγ της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης.
«Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το τέλος της περιόδου ευνοϊκών επιδράσεων από τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες πλέον αρχίζουν και επιδρούν αυξητικά στον πληθωρισμό σε ετήσια βάση. Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 3% το τέταρτο τρίμηνο του έτους και ο συνολικός ετήσιος πληθωρισμός στο 2,7%» είπε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.
ΟΜΑΔΕΣ ΑΓΑΘΩΝ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΕ ΕΤΗΣIA ΒΑΣΗ
Διατροφή, μη αλκοολούχα ποτά +3,9% Αλκοολούχα ποτά, καπνός +4,2% Ένδυση, υπόδηση +3,4% Στέγαση +1,9% Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού +2,3% Υγεία +2,9% Μεταφορές +2,8% Επικοινωνίες -1,5% Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες +2,5% Εκπαίδευση +4,7% Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια +4,2% Αλλα αγαθά και υπηρεσίες +2% Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή +2,9%
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: