Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής


Την ετήσια έκθεση για το 2006 του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή Νικηφόρου Διαμαντούρου, ενέκρινε την Πέμπτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Αναφορών «για τη δραστηριότητα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή το 2006».
Η Επιτροπή Αναφορών έκανε έναν θετικό απολογισμό της δραστηριότητας του κ. Διαμαντούρου, ο οποίος ασκεί τις αρμοδιότητες αυτές από το 2003, μέσω σχετικής έκθεσης που εισηγήθηκε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Luciana Sbarbati.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ο Διαμεσολαβητής «εξακολούθησε να ασκεί τις εξουσίες του με ισορροπημένο και ενεργό τρόπο τόσο για την εξέταση των καταγγελιών και την περάτωση των ερευνών, όσο και για την ενθάρρυνση των πολιτών να ασκούν τα δικαιώματά τους».
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση της Επιτροπής Αναφορών, το 2006 ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής έλαβε 3.830 καταγγελίες, 2% λιγότερες από το 2005.
Αναφορικά με την ετήσια έκθεση του κ. Διαμαντούρου ο μεγαλύτερος αριθμός καταγγελιών έγινε από την Ισπανία (781) και ο μικρότερος από την Εσθονία (7). Οι κάτοικοι των δυτικοευρωπαϊκών χωρών είναι αυτοί που προσέφυγαν πιο συχνά στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή με καταγγελίες. Η Ελλάδα ευρίσκεται στην ένατη θέση με 105 καταγγελίες.
Με την ψηφοφορία αυτή, το Ευρωκοινοβούλιο «παροτρύνει τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή να συνεχίσει τις προσπάθειές του ώστε να αντιπροσωπεύει έναντι των πολιτών το θεματοφύλακα της χρηστής διοίκησης των κοινοτικών οργάνων».Επιπρόσθετα, οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με το αίτημα του Διαμεσολαβητή να τροποποιηθεί το καθεστώς του με στόχο τη μεγαλύτερη «διασάφηση των εξουσιών του με δεδομένη την αύξηση των απαιτήσεων κατά την άσκηση των καθηκόντων του» χωρίς οι τροποποιήσεις να θίγουν «τη βάση και τη φύση του ρόλου του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή ως εγγυητή των συμφερόντων των πολιτών έναντι της δημόσιας διοίκησης της ΕΕ».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: