Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2007

Βιολογικές καλλιέργειες - Γρεβενά


Στο 15% η καλλιεργήσιμη γη με βιολογική παραγωγή στα Γρεβενά

ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ «βιολογικό» νομό της χώρας, μέσα στη δεκαετία, οραματίζεται να μετατρέψει τα Γρεβενά η ελληνική κυβέρνηση και σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια, οι πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις των τελευταίων χρόνων παράγουν ήδη χειροπιαστά και μετρήσιμα αποτελέσματα για την περιοχή.
Ήδη, ο νομός Γρεβενών με 15% της καλλιεργήσιμης γης με βιολογική παραγωγή, είναι ο πρώτος στην Ελλάδα, όπου ο μέσος όρος είναι κάτω του 2%, διευκρίνισε σε δηλώσεις του ο κ. Φώλιας. Πρόσθεσε ότι με τα μεγέθη αυτά, ο νομός Γρεβενών καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Το στοίχημα να γίνει ο νόμος Γρεβενών ο πιο πράσινος της Ελλάδας είναι σίγουρο ότι θα κερδηθεί», υπογράμμισε ο κ. Φώλιας καλώντας σε συστράτευση τους κατοίκους και όλους τους ηγέτες «πάσης φύσεως και όπου και αν ανήκουν», προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
«Τα τελευταία χρόνια ξεδιπλώνονται στον νομό Γρεβενών 428 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 605 εκατ. ευρώ και βάζουν τις βάσεις για να πετύχουμε πολλά περισσότερα στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Φώλιας κατά την ομιλία του στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο, με θέμα «Δημιουργώντας το μέλλον με Κοινωνική Ευθύνη».
Επεσήμανε ότι μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας (ΕΠ.ΑΝ) του υπουργείου Ανάπτυξης, υλοποιούνται στο νομό Γρεβενών 44 έργα προϋπολογισμού 14,5 εκατ. ευρώ, τα οποία και αφορούν στους τομείς τουρισμού, εμπορίου, μεταποίησης και κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού. Διευκρίνισε, δε, ότι συνολικά πάνω από 250 επιχειρήσεις επιχορηγούνται για επενδυτικά σχέδια που υπερβαίνουν το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Βόρειας και Κεντρικής Πίνδου, συνολικού ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ τόνισε ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς και πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης σε τέσσερις άξονες. Αυτοί αφορούν σε βελτίωση των βασικών υποδομών και της ποιότητας ζωής, ενίσχυση του παραγωγικού περιβάλλοντος, ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: