Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Ελληνικές επενδύσεις - Ρουμανία


Με επενδύσεις 3 δισ. ευρώ η Ελλάδα κατατάσσεται στην ένατη θέση των ξένων επενδυτών στη Ρουμανία και στοχεύει σε υψηλότερη θέση, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες επιδεικνύουν ενδιαφέρον να έχουν παρουσία στη ρουμανική αγορά.
Εξάλλου, περίπου 500 εταιρείες έκαναν έναρξη από τις αρχές του έτους, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Β', προϊστάμενος του γραφείου ΟΕΥ Βουκουρεστίου, Ιωάννης Πασχάλης, στο περιθώριο του ελληνορουμανικού επιχειρηματικού φόρουμ, που διοργανώθηκε την Δευτέρα στο Βουκουρέστι.
Πρόκειται για την πέμπτη επιχειρηματική αποστολή που διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), όπως δήλωσε η διευθύντρια του τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Οργανισμού, Μαρία Ράπτη, η οποία συνοδεύει τους Έλληνες επιχειρηματίες.
Στο φόρουμ συμμετέχουν εκπρόσωποι 15 ελληνικών εταιριών από διάφορους κλάδους (μεταξύ των οποίων ηλεκτρονικού εξοπλισμού, έτοιμου ενδύματος, ένδυσης και υπόδησης, μεταλλικών κατασκευών και εξαρτημάτων και τροφίμων) που πραγματοποιούν επίσκεψη στη Ρουμανία για να διερευνήσουν την πιθανότητα επιχειρηματικών συνεργασιών με τοπικές εταιρείες, αλλά και να εξετάσουν το ενδεχόμενο δραστηριοποίησής τους στη ρουμανική αγορά, δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιουργήθηκαν ύστερα από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.Την εκτίμηση ότι το φόρουμ ωφελεί Ρουμανία και Ελλάδα διατύπωσε η επικεφαλής του τμήματος της ΕΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του υπουργείου Εμπορίου και Τουρισμού, Ολγκούτα Μάριαν.
Όπως είπε, η Ρουμανία μπορεί να διδαχθεί από την ελληνική εμπειρία σε σχέση με την προσέλκυση και διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς η χώρα εξακολουθεί να αναζητά ξένες επενδύσεις.Η κ. Μάριαν παρουσίασε στους Έλληνες επιχειρηματίες ορισμένα από τα- κατά την ίδια- πλεονεκτήματα της ρουμανικής αγοράς, μεταξύ των οποίων η σταθερή οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια (7,7% το 2006), η διαμόρφωση πληθωρισμού στο 4,8%, πέρυσι, η μείωση της ανεργίας στο 5% και ένας από τους χαμηλότερους, στην Ευρώπη, ενιαίος φορολογικός συντελεστής (16%).Το 2006, οι ξένες επενδύσεις στη Ρουμανία διαμορφώθηκαν σε 9,1 δισ. ευρώ και το εξωτερικό εμπόριο κατέγραψε αύξηση 20% σε σχέση με το 2005, είπε η κ. Μάριαν.
Το ίδιο διάστημα, το διμερές εμπόριο βρισκόταν σε καλό επίπεδο, με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ. Στο επτάμηνο του 2007 ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 716 εκατ. ευρώ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: