Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Ενεργειακή εξάρτηση - ΕΕ

Eurostat: Ισχυρή ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία
Ισχυρή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία, με τη δεύτερη να αποτελεί την κύρια προμηθεύτρια των πρώτων υλών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ η Ρωσία αποτελεί την κύρια προμηθεύτρια της ΕΕ27 σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Για το 2005, το 33,5% της πετρελαϊκής ανάγκης και το 42% του φυσικού αερίου για την Ευρώπη είχε καλυφθεί από εισαγωγές προερχόμενες από τη Ρωσία. Διαχρονικά η εξάρτηση αυτή ενισχύεται έντονα, με εξαίρεση την περίοδο 2004 - 2005 όπου σημειώθηκε μείωση εισαγωγής αργού πετρελαίου από τη Ρωσία.



Ειδικότερα, το 2005 οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία ανήλθαν στα 188 εκατομμύρια τόνους. Λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο εξ' αυτών είχαν προορισμό την Ολλανδία. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία η οποία εισήγαγε 29 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Όσον αφορά τις εισαγωγές φυσικού αερίου, η Γερμανία «δεσπόζει» στην κορυφή με 32.552 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ ακολουθεί η Ουκρανία με 24.336 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.


Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στην Ουγγαρία την Σλοβακία και στην Ουκρανία είχε σημειωθεί μείωση της εισαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου τη διετία 2004 - 2005.
Στατιστικά στοιχεία ΕΕ - Ρωσίας (αρχείο pdf)

Δεν υπάρχουν σχόλια: