Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Παχυσαρκία κια καρκίνος του οισοφάγου - Αυστραλία


Η παχυσαρκία ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου

ΤΑ ΑΤΟΜΑ που πάσχουν από παχυσαρκία έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του φάρυγγα σε σχέση με τους ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε σε βρετανικό επιστημονικό περιοδικό.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία και περιελάμβανε την εξέταση 793 ανθρώπων με καρκίνο του οισοφάγου, οι οποίοι συγκρίθηκαν με 1.580 άλλους ανθρώπους κοινού τόπου διαμονής και ηλικίας. Ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτής της μορφής καρκίνου ήταν υψηλότερος στα άτομα που εμφάνιζαν αντίστροφη ροή γαστρικού οξέος, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση όγκων.
Ένας άλλος όμως παράγοντας επικινδυνότητας είναι η παχυσαρκία. Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος της τάξης του 40 κινδυνεύουν έξι φορές περισσότερο από αυτά με δείκτη μάζας σώματος 18,5 έως 25. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά ενός ατόμου με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα. Ο συνδυασμός παχυσαρκίας και αντίστροφης ροής γαστρικού οξέος αυξάνει τον παράγοντα κινδύνου κατά 16.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η παχυσαρκία ενεργοποιεί αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στον οργανισμό που με τη σειρά της αυξάνει την παραγωγή μιας άλλης ορμόνης που προκαλεί τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων αλλά και παρεμποδίζει την απόπτωση, τη διαδικασία δηλαδή κατά την οποία ένα ελαττωματικό κύτταρο στην ουσία αυτοκτονεί. Αυτή η συνθήκη ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνου.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την εξακρίβωση της αναφερθείσας υπόθεσης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: