Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Bρεταννοί κωμικοί (ευφυολόγοι)


Ο σπουδαίος λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος κατόρθωσε, λίγο πριν πεθάνει, να ψελλίσει «είτε θα φύγει αυτή η κουρτίνα είτε φεύγω εγώ», αναδείχθηκε σε δημοσκόπηση που δημοσιεύεται τη Δευτέρα ως ο μεγαλύτερος ευφυολόγος της Βρετανίας.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Ουάιλντ απέσπασε το 20% των προτιμήσεων, μόλις δύο μονάδες περισσότερες από τον κωμικό Σπάικ Μίλιγκαν, ο οποίος έβαλε να χαράξουν στην ταφόπλακά του την επιγραφή: «Σας το είπα πως ήμουν άρρωστος».
Στους δέκα καλύτερους Βρετανούς ευφυολόγους περιλήφθηκε και ο «πρωθυπουργός της νίκης» Ουίνστον Τσόρτσιλ, που κατατάχθηκε στην πέμπτη θέση, χάρη στις πνευματώδεις απαντήσεις του, όπως εκείνη που έδωσε, όταν η βουλευτής των Εργατικών Μπέσι Μπράντοκ τον κατηγόρησε ότι ήταν μεθυσμένος μέσα στο Κοινοβούλιο.
«Μπέσι», είχε απαντήσει ο Τσόρτσιλ, «είσαι άσχημη. Και αύριο το πρωί, εγώ θα είμαι ξεμέθυστος, όμως εσύ θα εξακολουθείς να είσαι άσχημη».
Στην έβδομη θέση κατάσσεται ο περίφημος θεατρικός συγγραφέας Νόελ Κάουαρντ, ο οποίος μάλιστα είχε δηλώσει για το χιούμορ: «Θα πρέπει να το φυλάσσετε ως πολύτιμο έδεσμα, όπως το χαβιάρι. Ποτέ να μην το αλείφετε σαν μαρμελάδα».
Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ, περισσότερο γνωστή για τον άκαμπτο χαρακτήρα της, παρά για τα ευφυολογήματά της, μόλις που κατέλαβε τη 12η θέση στην έρευνα που διεξήχθη από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο UKTV. Η ίδια κάποτε είχε πει: «Το να έχεις εξουσία είναι σαν να είσαι γυναίκα. Εάν θα πρέπει να λες στον κόσμο πως όντως είσαι, τότε δεν είσαι».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: