Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

αδήλωτη εργασία - Eλλάδα


Η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα αντιστοιχεί, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα δεύτερη, μετά τη Βουλγαρία (35% του ΑΕΠ), μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή τονίζει ότι στην ΕΕ ο βασικός λόγος προσφυγής στην αδήλωτη εργασία είναι το αμοιβαίο κέρδος εργοδοτών και εργαζομένων. Για την καταπολέμηση του φαινομένου προτείνει τη μείωση της φορολογίας στην εργασία.
Επίσης, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι στην ΕΕ προσφεύγουν στην αδήλωτη εργασία, κυρίως, οι φοιτητές, οι άνεργοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μετανάστες.
Ακόμη, επισημαίνει ότι η αδήλωτη εργασία αφορά κυρίως τομείς όπως οι υπηρεσίες καθαρισμού, οι κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αδήλωτη εργασία είναι περισσότερο διαδεδομένη στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη.

Τι πιστεύουν οι Ελληνες για τη «μαύρη εργασία»
Εξάλλου, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση Ευρωβαρόμετρο για την αδήλωτη εργασία, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, οι Έλληνες πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των απασχολουμένων που δεν δηλώνουν την εργασία τους, αφορά τους μετανάστες.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «ποιοί, κατά τη γνώμη σας, ενδέχεται να μην δηλώνουν την εργασία τους στη χώρα σας», το 36% των ερωτηθέντων Ελλήνων απαντά οι παράνομοι μετανάστες, το 22% οι άνεργοι, το 19% οι ελεύθεροι επαγγελματίες και το 8% οι συνταξιούχοι. Επίσης, στην ερώτηση «γιατί, κατά τη γνώμη σας, δεν δηλώνεται η εργασία στη χώρα σας», το 30% των Ελλήνων απαντά ότι ο λόγος είναι η πολύ χαμηλή αμοιβή της αδήλωτης εργασίας, το 23% η έλλειψη ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές και το 12% οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές. Τέλος, το 21% των ερωτηθέντων Ελλήνων εκτιμά ότι 10-20% του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν δηλώνει την εργασία του, ενώ το 60% των Ελλήνων θεωρεί μικρή την πιθανότητα να εντοπιστεί η αδήλωτη εργασία από τις αρμόδιες αρχές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: