Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

προϋπολογισμός των μυστικών υπηρεσίων - ΗΠΑ


Ο προϋπολογισμός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2007 (που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου) ανήλθε στα 43,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δήλωση του Διευθυντή της Εθνικής Ασφάλειας Μάικ ΜακΚόνελ.
Το ποσό αφορά έξοδα για την μισθοδοσία περίπου 100.000 υπαλλήλων, αναλυτών και κατασκόπων. Επίσης, καλύπτονται πρόγραμματα κατασκευής κατασκοπευτικών δορυφόρων και οπλικών συστημάτων. Ποσοστό 70% του προϋπολογισμού διατίθεται σε εταιρείες που συνεργάζονται με τις κρατικές υπηρεσίες με σύμβαση.
Ένα επιπλέον ποσό 10 δισ. δολαρίων διατίθεται για τις υπηρεσίες πληροφοριών που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.
Η αμερικανική κυβέρνηση συνήθως κρατά μυστικό το ακριβές ποσό που λαμβάνει κάθε υπηρεσία. Αρνείται να αποχαρακτηρίσει έγγραφα που αναφέρονται στον προϋπολογισμό αν και έχουν γίνει πολλά σχετικά αιτήματα προς τις μυστικές υπηρεσίες με την κάλυψη του νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης (Freedom of Information Act),
Όπως τονίζει στην δήλωσή του ο ΜακΚόνελ δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αποκαλύψεις γιατί «παρόμοιες αποκαλύψεις μπορούν να ζημιώσουν την εθνική ασφάλεια.»
Ο προϋπολογισμός του 2007 είναι διπλάσιος από εκείνο του 1997 που ανέρχονταν στα 26,6 δισ. δολάρια. Το ποσό που διατίθεται αυξήθηκε με μεγάλους ρυθμούς μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Ανεξάρτητοι αναλυτές υπολογίζουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δαπανά για τις μυστικές υπηρεσίες ποσό που προσεγγίζει το 10% του αμυντικού προϋπολογισμού, ο οποίος για το 2007 έφτασε τα 430 δισ. δολάρια πλέον των 200 δισ. που αφορούσαν έκτακτες πολεμικές δαπάνες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: