Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2007

βασανισμοί μεταναστών - Ελλάδα


Σοκάρει έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης PRO ASYL και ομάδας Ελλήνων δικηγόρων για τους μετανάστες, που κατατέθηκε στην ΕΕ, στην Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην ελληνική κυβέρνηση.
Σε αυτή περιλαμβάνονται ανατριχιαστικές μαρτυρίες περισσότερων από 100 προσφύγων για τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση που υπέστησαν, όταν συνελήφθησαν να περνούν παράνομα τα ανατολικά σύνορα σε Έβρο και Αιγαίο.
Όπως γράφει την Τρίτη η εφημερίδα Ελευθεροτυπία, οι καταθέσεις των μεταναστών αυτών -ηχογραφημένες, αλλά ανώνυμες προς το παρόν, για λόγους προστασίας τους- περιλαμβάνονται στην ειδική αναλυτική έκθεση με τίτλο Η αλήθεια μπορεί να είναι πικρή, αλλά πρέπει να ειπωθεί.
Στην έκθεση αυτή περιγράφονται λεπτομερώς βασανισμοί μεταναστών με πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα μεθόδους, εικονικές εκτελέσεις, πυροβολισμοί και ξυλοδαρμοί προσφύγων, παράνομες «επαναπροωθήσεις» και απελάσεις ακόμη και ανηλίκων, εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης και κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όπως καταγγέλλεται στη δυσμενέστατη για την Ελλάδα έκθεση, βασικός πρωταγωνιστής στον «πόλεμο» κατά των μεταναστών είναι το ελληνικό Λιμενικό με τις ειδικές μονάδες του. Στόχος, η αποθάρρυνση όσων επιθυμούν να έρθουν στη χώρα μας.
Η έκθεση εκτιμά ότι η Ελλάδα παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ να μην αποδέχονται πλέον τις πρακτικές των Ελλήνων συνοριοφυλάκων και του Λιμενικού.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: