Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα


Ακρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης για τις κλιματικές αλλαγές, η οποία έδειξε ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε κατά 35% ταχύτερα από ό,τι αναμένετο το 2000.
Συγκεκριμένα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έφθασαν τα 9,9 δισ. τόνους το 2006 και είναι 35% περισσότερες από αυτές του 1990 -έτος το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο θέτει ως στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 5% έως το 2012.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται τόσο στην παγκόσμια ανάπτυξη, όσο όμως και στη δυσκολία των δασών και των ωκεανών να απορροφήσουν του ρύπους.
Ειδικότερα, η έρευνα αποδίδει το 17% της αύξησης στην αναποτελεσματική χρήση των ορυκτών καυσίμων και το υπόλοιπο 18% στη μείωση της απόδοσης της βιόσφαιρας στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.
Ενδεικτικά, η ποσότητα του CO2 που απορροφούν οι ωκεανοί εμφανίζεται μειωμένη στο ήμισυ την περίοδο 2000-2005 σε σχέση με τα μέσα της δεκαετίας 1990.
Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι η βελτίωση που παρατηρούνταν επί 30 χρόνια στην ένταση της χρήσης υδρογονανθράκων σταμάτησε το 2000.
Τα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας του Global Carbon Project δημοσιεύονται στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) και είναι αποτέλεσμα ερευνών από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA) τη Βρετανική Εταιρεία Μελετών Ανταρκτικής (BAS).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: