Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

επιχειρηματική δραστηριότητα σε πολή - Ευρώπη - Ελλάδα

Αθήνα: Η χειρότερη πόλη για επιχειρηματική δραστηριότητα
Η Αθήνα «προσφέρει» τις χειρότερες συνθήκες για την εγκατάσταση μιας επιχείρησης σύμφωνα με μελέτη του οίκου Cushman & Wakefield για την καλύτερη πόλη της Ευρώπης
ΜΕΤΑΞΥ 33 ευρωπαϊκών πόλεων, η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση.
Τα αποτελέσματα της μελέτης European Cities Monitor (ECM), την οποία πραγματοποιεί σε ετήσια βάση ο οίκος Cushman & Wakefield βασίζεται σε συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν με υψηλόβαθμα στελέχη και διευθύνοντες σύμβουλους 500 ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Οι πιο ουσιώδεις παράγοντες που φέρνουν μια πόλη υψηλά στις προτιμήσεις για δημιουργία μια εταιρείας είναι, μεταξύ άλλων, η «διαθεσιμότητα ειδικευμένου προσωπικού», που θεωρείται ως ο σημαντικότερος παράγοντας σύμφωνα με την άποψη του 62% των ερωτηθέντων, ξεπερνώντας και τον παράγοντα της «προσβασιμότητας στις αγορές» ως τον πιο σημαντικό που πρέπει να ληφθεί υπόψη στην απόφαση για εγκατάσταση μιας επιχείρησης σε κάποια περιοχή. Στην τρίτη θέση έρχεται η «ποιότητα τηλεπικοινωνιών», η οποία αυτή τη χρονιά ξεπέρασε τον παράγοντα «δίκτυο διεθνών συγκοινωνιών».
Απογοητευτική η θέση της Αθήνας
Σε ό,τι αφορά το ειδικευμένο προσωπικό η ελληνική πρωτεύουσα καταλαμβάνει την 32η θέση, στην προσβασιμότητα στις αγορές την 27η, στην ποιότητα τηλεπικοινωνιών την 26η, στα δίκτυα διεθνών συγκοινωνιών την 28η, στο κυβερνητικό κλίμα την 25η, στη διαθεσιμότητα γραφειακών χώρων την 23η, στις γλώσσες που χρησιμοποιούνται την 31η, στα δίκτυα εσωτερικών συγκοινωνιών την 33η, στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων την 26η και στο καθαρό περιβάλλον την 30η. Η Αθήνα έρχεται σε καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά τη σχέση ποιότητας - τιμής χώρων γραφείου (19η) και έχει αρκετά υψηλή θέση στην κατάταξη με βάση το χαμηλό κόστος του προσωπικού (6η ).

…στην υπόλοιπη Ευρώπη
Το Λονδίνο συνεχίζει να ξεχωρίζει στην σχετική έρευνα αυξάνοντας διαρκώς την απόσταση που το χωρίζει από τις άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις ως προς την ελκυστικότητα για εγκατάσταση μίας επιχείρησης. Στην δεύτερη θέση με μεγαλύτερη, όμως, διαφορά από το Λονδίνο παραμένει το Παρίσι, ενώ ακολουθούν η Φρανκφούρτη, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και οι Βρυξέλλες.
Η Γενεύη είναι η πόλη με την μεγαλύτερη άνοδο στην κατάταξη των κορυφαίων πόλεων της Ευρώπης (ανέβηκε 8 θέσεις και βρίσκεται στην 12η). Η Μόσχα καταλαμβάνει τις περισσότερες προτιμήσεις στο ερώτημα που αφορά την επέκταση κάποιας επιχείρησης στο μέλλον, ενώ το Λονδίνο θεωρείται ότι έχει τα καλύτερα ξενοδοχεία και η Βαρκελώνη τις καλύτερες συνθήκες διαμονής για αλλοδαπούς.
Το Λονδίνο επικρατεί στους μισούς από τους 12 παράγοντες αξιολόγησης των ευρωπαϊκών πόλεων. Αυτή τη χρονιά, έχει βελτιώσει την βαθμολογία του σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του παράγοντα «κυβερνητικό κλίμα» (στον οποίο ανέβηκε τρεις θέσεις και έφτασε στην 2η ). Ωστόσο, έπεσε εννέα θέσεις (στην 25η ) στην κατηγορία κόστος προσωπικού.
Η ανάπτυξη της Κίνας ως αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών θα έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές τα επόμενα 10 χρόνια, ακολουθούμενη από την διεύρυνση της Ε.Ε. Η Μόσχα θεωρείται ότι παρέχει τις περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ των αναδυόμενων πόλεων της Ανατολικής Ευρώπης, και ακολουθούν το Βουκουρέστι και η Κωνσταντινούπολη.
Ανάθεση υπηρεσιών σε τρίτους (Outsourcing)
Σχεδόν το ένα πέμπτο (22%) των εταιρειών έχουν αναθέσει υπηρεσίες σε τρίτους σε άλλες χώρες τους τελευταίους 12 μήνες, με το 51% να επιλέγει ένα από τα νέα μέλη της Ε.Ε. στην Κεντρική & Ανατολική Ευρώπη και ένα 35% να επιλέγει μια άλλη Δυτικοευρωπαϊκή χώρα.
Η ίδια αναλογία (22%) εταιρειών σχεδιάζει να αναθέσει υπηρεσίες σε άλλη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια. Και εδώ τα νέα μέλη της Ε.Ε. της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης είναι οι αγαπημένοι προορισμοί, με την Κίνα και άλλες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες να μοιράζονται την τρίτη θέση.
Προοπτικές
Η Μόσχα αναμένεται να δεχθεί την μεγαλύτερη συρροή νέων επιχειρήσεων τα επόμενα πέντε χρόνια με 63 από τις 500 ερωτηθείσες εταιρείες να σκοπεύουν να εγκατασταθούν εκεί, επενδύοντας είτε σε γραφεία είτε σε βιομηχανικά και εμπορικά κέντρα. Από τις Δυτικοευρωπαϊκές πόλεις το Παρίσι έρχεται πρώτο. Στην αντίστοιχη έρευνα του περασμένου έτους πρώτη ήταν η Βαρσοβία. Ως νέοι προορισμοί παγκοσμίως, πρώτη έρχεται η Σαγκάη, με το Πεκίνο και τη Βομβάη να ακολουθούν.
Μελέτη του οίκου Cushman & Wakefield
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_10_09/10/2007_207122

Δεν υπάρχουν σχόλια: