Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Αθλητικά παπούτσια και τραυματισμοί


ΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ που αγοράζουν ακριβά παπούτσια τύπου training πιστεύοντας ότι είναι λιγότερες οι πιθανότητες να υποστούν κάποιο τραυματισμό εξαπατούνται, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Ερευνητές από τη Σκοτία εξέτασαν παπούτσια τύπου training, φτιαγμένα από τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές και προερχόμενα από τρεις διαφορετικές κατηγορίες κόστους. Τα φθηνότερα είχαν κόστος 58-65 ευρώ, τα μεσαία 87-94 ευρώ και τα ακριβότερα 101-108 ευρώ.
Μετά την κάλυψη των λογότυπων και των χαρακτηριστικών σημάτων στα υποδήματα με ταινία, οι επιστήμονες τοποθέτησαν μια λεπτή πλάκα πίεσης δημιουργώντας μια δεύτερη σόλα μέσα στα παπούτσια.
Η συσκευή αυτή, αποκαλούμενη Pedar, μέτρησε την πίεση σε τρία σημεία του πέλματος: κάτω από το τακούνι, στο τόξο του πέλματος και στο μπροστινό μέρος.
Ο στόχος ήταν να γίνει αντιληπτή η αποτελεσματικότητα του συστήματος αποτροπής που τοποθετούν οι κατασκευαστές για να αμβλύνουν το πόδι από τους κραδασμούς.
Κατά συνέπεια, όσο μεγαλύτερη η πίεση, τόσο μεγαλύτερη η δύναμη που διαβιβάζεται στον δρομέα όταν το πόδι έρχεται σε επαφή με το έδαφος.
Έπειτα, οι ερευνητές ζήτησαν από 43 άνδρες εθελοντές να φορέσουν τα παπούτσια και να περπατήσουν σε ένα διάδρομο μέσα στο εργαστήριο, φορώντας μια τσάντα πλάτη όπου έπαιρνε τα σήματα από το μετρητή πίεσης.
«Η πελματική πίεση ήταν γενικά χαμηλότερη στα φθηνά παπούτσια και στα μεσαίου κόστους, από ότι στα υποδήματα υψηλού κόστους» αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό αθλητικής ιατρικής.
Το τρέξιμο είναι μια υψηλού αντίκτυπου δραστηριότητα. Σε κάθε βήμα του, ο δρομέας δέχεται μια πίεση ίση με 2,5 φορές το βάρος του σώματός του, και παράλληλα αυτή η δύναμη μπορεί να αυξάνεται ανάλογα με την ταχύτητα και την κούραση του δρομέα.
Ο αντίκτυπος μεταφέρεται από τα κόκαλα του ποδιού στο υπόλοιπο σώμα με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές στα γόνατα, τενοντίτιδα στον Αχίλλειο τένοντα και άλλοι τραυματισμοί.
Τα αθλητικά παπούτσια, εν τούτοις μπορούν να μειώσουν τον αντίκτυπο μέχρι και κατά 1/3, μέσω ενός καλού συστήματος αποτροπής, σε σύγκριση με το γυμνό περπάτημα, σύμφωνα με μελέτη του διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Ανάλυσης Κινήσεων του νοσοκομείου Ninewells, δρ. Rami Abboud.
Ο δρ. Abboud προσθέτει όμως και μια μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια. Ότι το τρέξιμο στο εργαστήριο με τα παπούτσια των τεστ δεν πρέπει να συγκρίνεται με τη συνηθισμένη άσκηση καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί και η φθορά των ατομικών παπουτσιών.
http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_10_16/10/2007_208065

Δεν υπάρχουν σχόλια: