Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Θάνατοι από καρκίνο - ΗΠΑ


Μείωση των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ

Σημαντικά αποτελέσματα παρουσιάζει ο πόλεμος κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα εξαιτίας των επιτυχιών στην αντιμετώπιση του καρκίνου του εντέρου, όπου έχει σημειωθεί μεγάλη μείωση στον αριθμό των θανάτων, ενώ παράλληλα έχουν μειωθεί και οι νέες περιπτώσεις προσβολής από την ασθένεια.

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ κοινότητα στις ΗΠΑ πανηγυρίζει. Η μάχη κατά του καρκίνου φαίνεται ότι έχει πλέον αποτέλεσμα, καθώς τα ποσοστά μειώνονται. Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από κοινού από επιστημονικά ιδρύματα, επιστημονικές εταιρείες και τις υπηρεσίες Υγείας, το σημείο καμπή είναι το έτος 2002, όπου για πρώτη φορά παρουσιάζεται σημαντική μείωση στους θανάτους από καρκίνου. Μάλιστα, μεταξύ των ετών 2002 - 2004 ο μέσος όρος μείωσης των θανάτων από καρκίνο κατ' έτος κυμάνθηκε στο 2,1%. Προηγουμένως η μείωση έφτανε το 1,1% κατ' έτος την περίοδο 1993 - 2001.
"Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Ο πόλεμος κατά του καρκίνου αρχίζει να γέρνει προς το μέρος μας», δήλωσε ο Τζον Σέφριν, διευθυντής της Αμερικανικής Καρκινικής Κοινότητας. Στην έρευνα παρουσιάζεται μάλιστα και η αιτία της υποχώρησης: Κύρια αιτία είναι η ελαχιστοποίηση των θανάτων από καρκίνο του εντέρου. Μέσα σε μόνο έναν χρόνο, το ποσοστό των θανάτων στους άντρες μειώθηκε κατά 5%, ενώ στις γυναίκες η μείωση έφτασε το 4,5%.

Η μείωση οφείλεται σε δύο λόγους.

Όλο και λιγότεροι ασθενείς αναπτύσσουν αυτή τη μορφή καρκίνου, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις όσων παρουσιάζουν, η διάγνωση γίνεται στ' αρχικά στάδια παρουσίασης του όγκου, κατά τη διάρκεια προληπτικών εξετάσεων. Παράλληλα αυξάνονται και οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς μέσω νέων μεθόδων θεραπείας.
Σωτήριες οι προληπτικές εξετάσεις
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο κάθε άνθρωπος άνω των 50 ετών έπρεπε να κάνει προληπτικές εξετάσεις - το ποσοστό στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 50%. «Εάν έχουμε τέτοια επιτυχία με μόνο 50% προληπτικής εξέτασης, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, εάν καταφέρουμε να εξετάζουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού», τόνισε η Ελίζαμπεθ Γουαρντ της Αμερικανικής Καρκινικής Κοινότητας.

Αλλά και στη θεραπεία του καρκίνου του εντέρου έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από το 1996. Μέχρι εκείνη την εποχή υπήρχε μόνο ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Σήμερα διατίθενται έξι ακόμη φάρμακα, προσφέροντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να δημιουργήσουν χημοθεραπευτικά κοκτέιλ, προσαρμόζοντας τη θεραπεία στην περίπτωση κάθε ασθενή.
Στο σύνολο το ποσοστό μείωσης των θανάτων από καρκίνο στις ΗΠΑ παρουσιάζει σημαντικότερη μείωση για τους άντρες (2,6%) απ' ότι στις γυναίκες (1,8%). Αυτή η διαφορά οφείλεται στη διαφορετική ποσόστωση ανά φύλο στους θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων. Ο αριθμός των καπνιστών στους άντρες έχει μειωθεί πολύ πιο γρήγορα, απ' ότι στις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα.
Εξίσου σημαντικό είναι όμως, ότι μειώνεται και ο αριθμός των νέων ασθενών. Κάθε χρόνο παρουσιάζονται μισό τοις εκατό λιγότερες νέες διαγνώσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Spiegel

Δεν υπάρχουν σχόλια: