Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

υπερδανεισμός - Ελλάδα


Η έκρηξη του δανεισμού που προέκυψε μετά την απελευθέρωση των δανείων στην Ελλάδα προκαλεί «πονοκέφαλο» στις αρμόδιες αρχές, καθώς το εισόδημα πιέζεται περαιτέρω, ενώ σε περιόδους υψηλών επιτοκίων όπως η σημερινή δημιουργούνται αδιέξοδα για χιλιάδες οικογένειες.
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αποκαλυπτικά:
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων και των εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδόσει οι επιχειρήσεις, έφθασαν τα 189,9 δισ. ευρώ ή 91% του ΑΕΠ, εμφανίζοντας αύξηση κατά 20,6% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδουΟι οφειλές των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 23,9% στα 89,3 δισ. ευρώ.
Το σύνολο των στεγαστικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν τιτλοποιήσει οι τράπεζες, έφθασε στο τέλος Ιουλίου τα 64,3 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα κατά 23,8% σε σύγκριση με πέρυσι. Τον Ιούνιο τα στεγαστικά δάνεια εμφάνιζαν ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό αύξησης (24,5%). Τα καταναλωτικά δάνεια διαμορφώθηκαν στα 29,5 δισ. ευρώ (αν συνυπολογιστεί και το ποσό των τιτλοποιηθέντων) και ο ετήσιος ρυθμός αύξησής τους εμφάνισε οριακή επιτάχυνση, καθώς διαμορφώθηκε σε 22,5% από 22,2% τον Ιούνιο. Οι χορηγήσεις μέσω πιστωτικών καρτών σημείωσαν αύξηση κατά 4,4% στα 7,8 δισ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι περίπου 650.000 νοικοκυριά είναι στο «κόκκινο», δηλαδή δεν μπορούν να αποπληρώσουν κανονικά τις οφειλές τους, με το ύψος των επισφαλών δανείων να αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα: Οι πλειστηριασμοί ακινήτων έφθασαν τις 55.000, μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ενδεικτικό της έκρηξης του δανεισμού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι και το γεγονός ότι ο λόγος χορηγήσεων προς καταθέσεις ξεπέρασε στο πρώτο εξάμηνο τις 100 μονάδες, δείχνοντας ότι οι χορηγήσεις είναι πλέον περισσότερες από τις καταθέσεις.
Ζητούμενο από τις τράπεζες και κυρίως την Τράπεζα της Ελλάδος είναι τα αυστηρότερα κριτήρια για τις χορηγήσεις δανείων, καθώς παρατηρείται το φαινόμενο οι τράπεζες να χορηγούν ανεξέλεγκτα δάνεια, απειλώντας έτσι και τα δικά τους χαρτοφυλάκια.
Από την άλλη πλευρά το αδιέξοδο είναι προφανές: Αν δεν έχεις, δανείζεσαι. Αλλά το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί σε μόνιμη βάση μέσω του δανεισμού και δεν είναι βεβαίως αρμοδιότητα των τραπεζών.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: