Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2007

Υπηρεσίες υγείας - ΕΕ - Ελλάδα

.

Κάθε χρόνο και χειρότερα
Πέντε θέσεις κατρακύλησε η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη των υπηρεσιών Υγείας

Στην 22η θέση -σε σύνολο 29 ευρωπαϊκών χωρών- ως προς τη φιλικότητα των υπηρεσιών υγείας της προς του πολίτες, έπεσε η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI). Το 2006 η χώρα μας κατείχε τη 17η θέση και το 2005 τη 13η θέση.
Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας προκύπτει από την ετήσια έρευνα για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με γνώμονα πέντε τομείς ουσιώδους σημασίας για τους καταναλωτές: Τα δικαιώματα και την πληροφόρηση των ασθενών, τους χρόνους αναμονής για κοινές θεραπείες, τα αποτελέσματα των θεραπειών, την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και τη συνολική εικόνα του συστήματος.
Στη φετινή κατάταξη πρώτη χώρα είναι η Αυστρία με 806 βαθμούς και ακολουθούν η Ολλανδία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Σουηδία. Η Ελλάδα συγκέντρωσε μόλις 561 βαθμούς, λίγο λιγότερους από τη Σλοβενία (564) και πολύ λιγότερους από την Κύπρο (629) που βρίσκεται στη 13η θέση της λίστας.
Χαρακτηριστικά, με άριστα το 25 η Ελλάδα λαμβάνει 14 στα δικαιώματα του ασθενούς και την πληροφόρηση. Επίσης, με άριστα το 14 λαμβάνει 9 στο χρόνο αναμονής, με άριστα το 15 παίρνει 8 στα αποτελέσματα, με άριστα το 11 παίρνει 7 στη «γενναιοδωρία» του συστήματος (παιδικός εμβολιασμός, δωρεές οργάνων για μεταμοσχεύσεις κ.ά.) ενώ στα φαρμακευτικά θέματα λαμβάνει 7 με άριστα το 10.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: