Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2007

Οφέλη για καρδιοπάθειες από στατίνες - H.B.


Εντυπωσιακές είναι οι επιδράσεις της στατίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς όπως δείχνει νέα έρευνα όσοι παίρνουν φάρμακα για τη μείωση της χοληστερίνης (που βασίζονται στη στατίνη) προστατεύονται από τις καρδιοπάθειες και τον πρόωρο θάνατο, ακόμα και χρόνια αφότου τα έχουν σταματήσει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, τα εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν από μεγάλη έρευνα για τις στατίνες που έγινε από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και τα συμπεράσματά της δημοσιεύθηκαν στο Νew Εngland Journal of Μedicine.
Η έρευνα, η οποία διήρκεσε συνολικά 15 χρόνια και στην οποία πήραν μέρος 6.500 άνδρες, έδειξε ότι τα οφέλη από τις στατίνες συνεχίζονται ακόμα και 10 χρόνια αφότου έχει σταματήσει η λήψη του φαρμάκου.
Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής, αυτή την περίοδο, μειώθηκαν κατά 25%, χωρίς κανένα στοιχείο να δείχνει πιθανές παρενέργειες.
Ο καθηγητής Καρδιολογίας Στιούαρτ Κομπ, επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, δήλωσε ότι εξεπλάγη από τα αποτελέσματα, καθώς δείχνουν ότι από τις στατίνες ωφελούνται όχι μόνο αυτοί που συνεχίζουν να τις παίρνουν αλλά και όσοι τις σταματούν.
Οι στατίνες αυτήν τη στιγμή λαμβάνονται καθημερινά από περίπου τρία εκατομμύρια Βρετανούς που προσπαθούν να μειώσουν τη χοληστερίνη τους. Η καρδιοπάθεια είναι η ασθένεια που προκαλεί τους περισσότερους θανάτους στη χώρα (1 στους 3).
Μετά τις αλλεπάλληλες έρευνες που τονίζουν τα οφέλη της στατίνης, οι ιατρικές συνταγές για τη χορήγησή της έχουν αυξηθεί στη Βρετανία κατά 150% τα τελευταία 5 χρόνια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δείχνουν πως τα οφέλη της στατίνης συνεχίζονται ακόμα και 10 χρόνια μετά τη χρήση της, έρχονται τρεις μήνες αφότου μια κυβερνητική επιτροπή συνέστησε τη χορήγηση στατινών σε όλους τους άνδρες άνω των 50 ετών και τις γυναίκες άνω των 60 ετών, ως τρόπο μείωσης των καρδιακών παθήσεων.
Πάντως, ήδη διεθνώς έχει τεθεί το ερώτημα εάν θα πρέπει να χορηγείται η στατίνη σε ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες, δηλαδή και νεώτερους ανθρώπους που δεν έχουν ακόμα εμφανίσει ενδείξεις καρδιοπάθειας.
Θετικοί -αν και με επιφυλάξεις για την περίπτωση γενικευμένης χρήσης- εμφανίζονται για τις στατίνες γνωστοί Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι μιλούν στα Νέα. Επισημαίνουν δε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες έρευνες για να αποδειχτεί πέρα από κάθε αμφιβολία η μακροχρόνια δράση της προληπτικής τους ιδιότητας για τα καρδιαγγειακά.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: