Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2007

Eπενδύσεις - Ελλάδα


Δεν αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα
Η Ελλάδα «εξάγει» περισσότερες επενδύσεις ενώ «διώχνει» τους ξένους επενδυτές

Η Ελλάδα «εξάγει» όλο και περισσότερες επενδύσεις, αλλά την ίδια στιγμή «διώχνει» τους ξένους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τις ροές ξένων άμεσων επενδύσεων.
Η Ελλάδα κατατάσσεται στην καλή 42η θέση ως προς τις εκροές ξένων επενδύσεων, σε σχέση με την 57η το 2006, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με την επίδοσή της ως προορισμού για τις ξένες άμεσες επενδύσεις όπου κατέχει την 114η θέση σε σύνολο 141 οικονομιών.
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης στο Αμερικανικό Κολλέγιο την Τρίτη, η καθηγήτρια Μαρίνα Παπαναστασίου υπογράμμισε την εκτόξευση των ροών ξένων άμεσων επενδύσεων το 2006 στα 1,3 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, κατά 38% υψηλότερα από το 2005 και στα υψηλότερα επίπεδα από το ρεκόρ του 2000.
Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκονται οι ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Βρετανία και η Γαλλία. Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλότερα, στην 114η θέση, η οποία είναι καλύτερη από την 126η του 2005.
Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση των εισροών επενδύσεων στα 5,4 δισ. δολάρια από μόλις 600 εκατ. δολάρια το 2005. Ομοίως, και οι εκροές επενδύσεων από την Ελλάδα στο εξωτερικό ανήλθαν σε 4,2 δισ. δολάρια το 2006 από 1,4 δισ. δολάρια το προηγούμενο έτος. Στην αύξηση των εισροών συνέβαλαν σημαντικά οι εξαγορές και συγχωνεύσεις, κάποιες από τις οποίες ήταν πολύ μεγάλες για τα δεδομένα της χώρας, όπως η επένδυση της Credit Αgricole στην Εμπορική Τράπεζα, αξίας 2,7 δισ. δολαρίων.
Όπως αποκαλύπτει ένας ξεχωριστός δείκτης του ΟΗΕ που μετρά τη δυνητική προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς κατατάσσεται στην 36η θέση, 78 θέσεις υψηλότερα από τις πραγματικές επιδόσεις της.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: