Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2007

ποιότητα ζωής - Kόσμος - Ελλάδα


Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν το περισσότερο πράσινο και, παρά τους ψυχρούς χειμώνες, η Φινλανδία είναι η χώρα με τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύμφωνα με μια έρευνα του περιοδικού Reader's Digest. Την πεντάδα με τις καλύτερες χώρες συμπληρώνουν η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Αυστρία.
«Η Φινλανδία κέρδισε υψηλή βαθμολογία για την ποιότητα του νερού και του αέρα της, τα χαμηλά ποσοστά ασθενειών στα παιδιά, αλλά και επειδή προστατεύει τους πολίτες της από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις φυσικές καταστροφές» σημειώνεται στην έρευνα.
Στον κατάλογο των 141 χωρών η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 23η θέση, η Βρετανία την 25η και η Κίνα την 84. Οι τελευταίες χώρες προέρχονται όλες από την Αφρική.
Καλύτερη πόλη μεταξύ 72 μητροπόλεων αναδείχθηκε η Στοκχόλμη και ακολουθούν το Όσλο, το Μόναχο και το Παρίσι. Μέσα στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν ακόμη τέσσερις γερμανικές πόλεις. Η Νέα Υόρκη βρίσκεται στη 15η θέση και το Λονδίνο στην 27η ενώ η Αθήνα κατατάσσεται μόλις 63η.
Οι πιο βρόμικες πόλεις βρίσκονται στην Ασία.
Το Πεκίνο, μάλιστα, που θα φιλοξενήσει τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, κατατάσσεται τελευταίο λόγω της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.
Η μελέτη διενεργήθηκε από τον περιβαντολόγο-οικονομολόγο Μάθιου Καν, ο οποίος εξέτασε τομείς όπως η ποιότητα του πόσιμου νερού, οι εκπομπές καυσαερίων, η εκπαίδευση και το εισόδημα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: