Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Παγκόσμια Ημέρα για τη Διατροφή


Πάνω από 800 εκατ. άνθρωποι κοιμούνται νηστικοί, πείνα και στην Ελλάδα

Ο πλανήτης παράγει αρκετή τροφή για το σύνολο του παγκόσμιου, κι όμως 854 εκατομμύρια άνθρωποι θα πάνε για ύπνο με άδειο στομάχι απόψε, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα για τη Διατροφή την Τρίτη
Στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οργανισμού στη Ρώμη, ο Ζακ Νιούφ τόνισε οτι το δικαίωμα στη σίτιση αναγνωρίστηκε επίσημα στην Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που υιοθετήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1948.
Στην Αλγερία, το Εθνικό Ιδρυμα για την Προώθηση της Υγείας και της Ανάπτυξης της Επιστημονικής Ερευνας (Forem) ανακοίνωσε ότι ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών στη χώρα υποφέρει από υποσιτισμό.
Δυσκολίες και στην Ελλάδα
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Μακεδονίας, δυσκολίες στην αγορά τροφίμων αντιμετωπίζουν σήμερα πάνω από 2 εκατ. Έλληνες, με τους γηραιότερους να βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα: το 66,9% των ανδρών και το 75,2% των γυναικών ηλικίας άνω των 65 δυσκολεύεται να αγοράσουν τρόφιμα.
Παράλληλα, στο 63% των νοικοκυριών το επίπεδο της διατροφής επιδεινώνεται.
Η τιμή των λαχανικών αυξήθηκε κατά 2.804% την τελευταία 30ετία, ενώ σε φρούτα και κρέας κατά 2.403% και 1.785% αντίχοιχα.
Η συμμετοχή του έτοιμου φαγητού στη διατροφή, από το 1984 ως σήμερα, αυξήθηκε κατά 956%.
Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών έχει αρχίσει να επηρεάζει τη διαιτητική τους συμπεριφορά: Η διεθνής αγορά τροφίμων παράγει τρόφιμα «δύο ταχυτήτων», ασφαλή για τα υψηλά εισοδήματα και αμφίβολης ποιότητας ως επικίνδυνα για τα χαμηλά.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: