Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

στεγαστικά δάνεια - Eλλάδα


Περίπου 30.000 στεγαστικά δάνεια τελευταίας γενιάς, δηλαδή που χορηγήθηκαν μετά το 2001, έχουν αρχίσει να "σκάνε", καθώς οι δανειολήπτες τους καθυστερούν ή δηλώνουν αδυναμία αποπληρωμής της δόσης τους.Στη συντριπτική τους πλειονότητα τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν ως στεγαστικά - επισκευαστικά, από το 2001 και μετά που άρχισε η μεγάλη πτώση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν προηγούμενα χρέη των νοικοκυριών.
Σύμφωνα με εκπροσώπους καταναλωτικών οργανώσεων σήμερα παρατηρείται έξαρση στα προγράμματα πλειστηριασμών με το 75% των κατασχετηρίων να αφορούν τραπεζικές οφειλές (χρέη από δάνεια και πιστωτικές κάρτες). Όμως και τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι υπάρχει άνοδος στα καθυστερούμενα στεγαστικά δάνεια.
Εξάλλου αυτό επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία, το ποσοστό των στεγαστικών που δεν αποπληρώνονται κανονικά, σημείωσε οριακή μεν, αύξηση δε, στο 3,5% στα τέλη του περασμένου Ιουνίου από 3,4% που ήταν το Δεκέμβριο του 2006.
Αντίθετα, μειώθηκε το ποσοστό των καταναλωτικών δανείων που δεν εξυπηρετούνται κανονικά στο 6,9% τον Ιούνιο έναντι 6,4% το Δεκέμβριο του 2006, ενώ τα συνολικά επισφαλή δάνεια ανέρχονται στο 5,1% του συνόλου (από 5,4% στο τέλος του 2006). Ενώ ο στόχος που έχει βάλει η ΤτΕ είναι να μειωθούν τα επισφαλή δάνεια στο 3% με 3,5% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Η μείωση του τελευταίου εξαμήνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι τράπεζες προκειμένου να βελτιώσουν τους οικονομικούς τους δείκτες -ενόψει της υιοθέτησης της Βασιλείας ΙΙ- έχουν προχωρήσει σε μαζικές διαγραφές επισφαλών δανείων, με παράλληλη μείωση και της κερδοφορίας τους (εκτιμάται ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές θα διαγράψουν φέτος επισφαλή δάνεια ύψους άνω του 1,6 δισ. ευρώ). Διότι στην αγορά είναι πλέον κοινό μυστικό, ότι χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ζουν καθημερινά υπό την απειλή κατάσχεσης. Τα μεν νοικοκυριά επειδή καθυστερούν την πληρωμή των οφειλών τους, οι δε μικρομεσαίοι επειδή κινούνται αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες (και ακάλυπτες) επιταγές.
Ήδη από την αρχή του χρόνου έχουν εκδοθεί περισσότερες από 50.000 διαταγές πληρωμής, που θα πάρουν το δρόμο για να βγουν περιουσιακά στοιχεία στο σφυρί. Από τα κατασχετήρια που έχουν επιδοθεί τα 23.000 αφορούν ακίνητη περιουσία (σπίτια, οικόπεδα κλπ) και 27.000 κινητά δηλαδή Ι.Χ κλπ.Στατιστικά, στο "σφυρί" θα βγει τελικά ένα 30% αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός αυτών που οι ιδιοκτήτες τους θα τα πουλήσουν αναγκαστικά, προκειμένου να "πετύχουν" καλύτερη τιμή.
Μάλιστα όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κτηματαγοράς το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει άνοδος στις κατασχέσεις επαγγελματικών χώρων και κατοικιών.
http://www.capital.gr/articles.asp?showlist=0&catid=3&id=383693&expand=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: