Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Πληθωρισμός Αυγούστου 07 - Ελλάδα


Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,5% τον Αύγουστο, καθώς η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δεν αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα.
Σταθερός, στο 2,7%, παρέμεινε και ο εναρμονισμένος πληθωρισμός.
Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός Αυγούστου να διαμορφωθεί σε 2,5%-2,6%.
Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός υποχώρησε κατά 0,7%.
Η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών: - Κατά 6,7% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός.- Κατά 4,3% της ομάδας ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια. - Κατά 4,1% της ομάδας ένδυση και υπόδηση.- Κατά 3,8% της ομάδας εκπαίδευση, λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των τεχνικών σχολών/ΙΕΚ. - Κατά 3,3% της ομάδας διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά και κατά 3,1% της ομάδας υγεία.
«Για το πρώτο οκτάμηνο του 2007, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή σε μέσα επίπεδα είναι 2,59%, έναντι 3,32% στο πρώτο οκτάμηνο του 2006» δήλωσε ο γγ της ΕΣΥΕ Μανώλης Κοντοπυράκης.
«Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς ανοδικά εξαιτίας της μείωσης κατά 11% στην τιμή της βενζίνης τον Σεπτέμβριο του 2006, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί φέτος τον Σεπτέμβρη» προσέθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με σημερινά δεδομένα ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το 2007 σε μέσα επίπεδα αναμένεται να είναι 2,7% έναντι 3,2% το 2006».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: