Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007

Δημόσιες χρηματο-οικονομικές προμήθειες - Ελλάδα


Ποιοι και πώς μοιράζονται τις προμήθειες στην Ελλάδα
Οι έξι ξένοι οίκοι που παίρνουν τις μεγάλες δουλειές του Δημοσίου
Γιατί είναι πρώτη η Citibank, γιατί έπεσε η Morgan Stanley, πού βρίσκεται η J.P. Morgan
Οι ρόλοι αναλυτών και εκθέσεων

Προμήθειες εκατομμυρίων μοιράζονται μεταξύ τους οι έξι μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν συνήθως εκδόσεις ομολόγων, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και τις μετοχοποιήσεις των εταιρειών, όπου η συμμετοχή του κράτους είναι μεγάλη.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται η αμερικανική τράπεζα Citibank κι ακολουθούν (με βάση τα projects που έχουν αναλάβει), η UBS, η Credit Swiss, η MorganStanley, η GoldmanSachs και η J.P.Morgan.
Μεταξύ τους αναπτύσσεται ένας ανταγωνισμός, προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστήριξαν ότι η τελευταία έκθεση της ΜοrgaStanley, σχετικά με την πορεία της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ, αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος, βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με αυτόν τον διαγκωνισμό. Η περίπτωση αυτή, όμως, δεν είναι η μοναδική, καθώς ανάλογες εκθέσεις είδαν κι άλλες το φως της δημοσιότητας τελευταία. Από την πλευρά των ίδιων των τραπεζών υποστηρίζεται ότι «οι αναλυτές είναι αυτόνομοι και δρουν χωρίς να πάρουν εντολές». Στελέχη του οικονομικού επιτελείου απαντούν πως ακόμη κι αν δεν είναι έτσι, θα ήταν αφελές να πιστεύει κανείς ότι θα πάρει περισσότερες δουλειές, βγάζοντας τέτοιες εκθέσεις.

Ποιοι μοιράζονται την πίτα των δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Η λίστα με τους έξι μεγάλους επενδυτικούς οίκους

Θέσεις μάχης για την επόμενη μέρα των εκλογών, αναλόγως του αποτελέσματος, στήνουν τα μεγάλα ξένα επενδυτικά σπίτια. Ο στόχος; Να εξασφαλίσουν την εύνοια των δύο μεγάλων κομμάτων και ειδικότερα των οικονομικών τους επιτελείων, όταν η πίτα με τις μεγάλες δουλειές του Δημοσίου -που αφήνουν και τα περισσότερα κέρδη- θα μοιρασθεί εκ νέου, μετά τις 16 Σεπτεμβρίου. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα μέσα, μεταξύ των οποίων και τις περίφημες εκθέσεις που εκδίδουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο καιρό το περιεχόμενό τους έχει, εμμέσως πλην σαφώς, έντονο πολιτικό χαρακτήρα.
Το παράδειγμα της MorgaStanley, που προέβλεψε απογείωση της μετοχής της ΟΤΕ στην περίπτωση που εκλεγεί η Ν.Δ. και απότομη προσγείωση εφόσον εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οπως άλλωστε και η αντίστοιχη έκθεση της GoldmaSachs, που με αφορμή και πάλι την πορεία της ίδιας μετοχής, αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ανάλογες εκθέσεις «βγήκαν» και θα «βγουν» κι άλλες στο διάστημα που ακολουθεί. Υπενθυμίζεται ότι η J.P. Morgaσε report της, πριν από λιγότερο από ένα μήνα κι ενώ η προεκλογική περίοδος είχε ξεκινήσει, είχε αναβαθμίσει τη μετοχή της ΔΕΗ, διπλασιάζοντας την τιμή - στόχο, κρίνοντας ότι το περιβάλλον θα είναι πιο θετικό για την επιχείρηση, σε περίπτωση εκλογής της Ν.Δ.
Ουσιαστικά, οι αναλυτές των ξένων επενδυτικών ομίλων παίρνουν θέσεις μάχης, «ποντάροντας» στο αποτέλεσμα. Σήμερα, στο ιδιότυπο χρηματιστήριο που έχει στηθεί, με κριτήριο την διανομή των μεγάλων projects του Δημοσίου, η αμερικανική τράπεζα Citibank είναι αυτή που έχει την καλύτερη απόδοση. Για την ακρίβεια, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των μεγάλων οίκων του εξωτερικού, που έχουν αναλάβει τα περισσότερα έργα, κρατικού ενδιαφέροντος, στη χώρα μας. Στη δεύτερη θέση της ίδιας λίστας βρίσκεται η UBS, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Credit Swiss First Bosto(CSFB).
H ΜorgaStanley, που τόσο θόρυβο προκάλεσε με την έκθεση που δημοσίευσε τη Δευτέρα για τη μετοχή της ΟΤΕ, βρίσκεται στην τέταρτη θέση αυτής της άτυπης λίστας, της οποίας το περιεχόμενο αποτιμάται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. για την ακρίβεια, όσα και το ύψος των προμηθειών που εισπράττονται για καθένα έργο).
Πολύ χαμηλά και συγκεκριμένα στην πέμπτη θέση, βρίσκεται η GoldmaSachs, η οποία «πήρε» δουλειές από το οικονομικό επιτελείο, αλλά ενδεχομένως όχι τόσες όσες θα θεωρούσε ότι έπρεπε. Τέλος, την πρώτη εξάδα της λίστας συμπληρώνει η J.P. Morgan, η οποία μέχρι την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο των ομολόγων ανταγωνιζόταν ευθέως τη Citibank στην ανάληψη των διαφόρων project του Δημοσίου, αλλά μετά, για ευνόητους λόγους, πέρασε στην αφάνεια. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει από τη δεύτερη θέση στην έκτη, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δύσκολα θα ανακάμψει γρήγορα, αν και τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι από περίοδο σε περίοδο η διάρθρωση αυτού του καταλόγου αλλάζει και μάλιστα ριζικά. Οι έχοντες καλή μνήμη θα θυμούνται για παράδειγμα ότι κατά την περίοδο 2000 - 2003 την κορυφή της λίστας (εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Citibank) καταλάμβανε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank. Στην εξέλιξη αυτή είχαν συμβάλλει πολλοί λόγοι, μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι ήταν σημαντικός μετοχικός εταίρος της Efg Eurobank - Ergasias, της οποίας ήλεγχε το περίπου 10%. Η αποχώρησή της όμως από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας του ομίλου Λάτση, όπως και μια σειρά από άλλους λόγους, είχαν σαν αποτέλεσμα οι Γερμανοί να μειώσουν σημαντικά την παρουσία τους στην ελληνική αγορά και σήμερα να μην περιλαμβάνονται καν στην πρώτη δεκάδα. Το ίδιο ισχύει και για μερικά ακόμα πολύ γνωστά ονόματα διεθνώς, τα οποία κατά το παρελθόν έπαιρναν καλές δουλειές του Δημοσίου στη χώρα μας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η περίπτωση της Rotschild, η οποία παλαιότερα είχε πάρει το project της ιδιωτικοποίησης της Γενικής Τράπεζας κλπ.


ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΝΟΥΜΕΡΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: