Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2007

Ύπνος και θάνατος - Μεγ.Βρετανία/ΗΠΑ


Επικίνδυνη για πρόωρο θανάτο αποδεικνύεται η έλλειψη ύπνου

Οι άνθρωποι που κοιμούνται πέντε ώρες την ημέρα ή λιγότερο αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, δείχνει μεγάλη έρευνα στη Βρετανία.
Ανάλυση στοιχείων που αφορούν 10.000 δημόσιους υπαλλήλους στη Βρετανία και καλύπτουν διάστημα 17 ετών δείχνουν ότι όσοι μειώνουν τις ώρες ύπνου από τις επτά στις πέντε ή λιγότερες αντιμετωπίζουν 1,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια.
Τα αίτια παραμένουν ασαφή, ωστόσο η έλλειψη ύπνου φαίνεται να συνδέεται με την υπέρταση, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Το ένα τρίτο του πληθυσμού στη Βρετανία και το πάνω από το 40% του πληθυσμού στις ΗΠΑ κοιμούνται συστηματικά λιγότερες από πέντε ώρες κάθε νύχτα, επομένως δεν πρόκειται για ασήμαντο πρόβλημα» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Φρανσέσκο Καπούτσιο, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Ουόργουικ.
Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τη βρετανική και την αμερικανική κυβέρνηση, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Ύπνου στο Κέμπριτζ.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου 10.000 ατόμων 35-55 ετών σε δύο περιόδους της ζωής τους, το διάστημα 1985-1988 και το διάστημα 1992-1993. Η θνησιμότητα μετρήθηκε έως το 2004.
Η αύξηση του κινδύνου ήταν ξεκάθαρη σε όσους κοιμούνταν λιγότερο τη δεκαετία του 1990 από ό,τι την δεκαετία του 1980.
Περιέργως, τα ποσοστά θανάτου ήταν επίσης υψηλότερα για όσους κοιμούνταν πάνω από εννέα ώρες. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, δεν υπήρχε συσχέτιση με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι ερευνητές θεωρούν ότι ο αυξημένος ύπνος οφείλεται συχνά σε προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη και η εξάντληση λόγω καρκίνου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: