Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Ύπνος και καρδιά - Κόσμος


Γενιές ολόκληρες εγκωμίασαν τη σοφία του πρωινού ξυπνήματος, ωστόσο μια προκαταρκτική έρευνα στην Ιαπωνία υποδεικνύει ότι η πρόωρη αφύπνιση συνδέεται με αυξημένα καρδιαγγειακά προβλήματα.
Η έρευνα που παρουσίασαν πανεπιστήμια και νοσοκομεία του Κιότο, στη δυτική Ιαπωνία, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3.000 ατόμων 23 έως 90 ετών, αποκάλυψε συσχέτιση ανάμεσα στις ώρες αφύπνισης και αγγειακές παθήσεις, όπως η υπέταση, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
«Το να ξυπνά κανείς νωρίς για να πάει στη δουλειά ή για να ασκηθεί ενδέχεται να μην είναι υγιεινό, αλλά επικίνδυνο για αγγειακές παθήσεις», αναφέρει η περίληψη της μελέτης.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η σχέση παραμένει ασαφής, δεδομένου ότι το πρωινό ξύπνημα ήταν συνηθέστερο στα ηλικιωμένα άτομα της μελέτης, τα οποία έχουν ούτως ή άλλως αυξημένο κίνδυνο αγγειακών επεισοδίων.
Η έρευνα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσιάζεται στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Έρευνας Ύπνου, το οποίο πραγματοποιείται στην Αυστραλία.

Διαφορετική μελέτη που δημοσίευσαν τον Ιούνιο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια επιβεβαίωσε ότι η χρόνια στέρηση ύπνου επιβαρύνει την καρδιά και αυξάνει των κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου.

Η ευεργετική δράση του μεσημεριανού ύπνου επιβεβαιώθηκε εξάλλου από μεγάλη εεπιδημιολογική μελέτη στην Ελλάδα που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: