Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2007

Παράγοντες υπερκινητικότητας παιδιών - Κόσμος


Μελέτη στη Βρετανία
Ορισμένα πρόσθετα τροφίμων «συνδέονται με την υπερκινητικότητα στα παιδιά»

Ορισμένες χρωστικές ουσίες στα τρόφιμα, καθώς και ένα σύνηθες συντηρητικό, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα υπερκινητικότητας στα παιδιά, προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην έγκριτη βρετανική επιθεώρηση The Lancet.
Δοκιμές σε περισσότερα από 300 παιδιά τριών έως εννέα ετών έδειξαν σημαντικές διαφορές στη συμπεριφορά τους μετά την κατανάλωση φρουτοποτών στα οποία οι ερευνητές είχαν προσθέσει συνήθεις χρωστικές ουσίες και ένα συντηρητικό.Η μελέτη, για λογαριασμό της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων, επιβεβαιώνει ορισμένες παλαιότερες έρευνες σύμφωνα με τις οποίες οι χρωστικές επιδεινώνουν τα συμπτώματα σε σε παιδιά με διαταραχή υπερκινητικότητας και ελλεμματικής προσοχής.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι ανεπιθύμητες επιδράσεις δεν είναι ορατές μόνο σε παιδιά με ακραία υπερκινητικότητα, αλλά και στον γενικό πληθυσμό και σε ολόκληρο το φάσμα βαθμών υπερκινητικότητας», γράφουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.«Γενικά, τα παιδιά που κατανάλωσαν πρόσθετα πλησίασαν κατά 10% περίπου τον ορισμό του υπερκινητικού παιδιού», δήλωσε ο Τζιμ Στίβενσον, επικεφαλής της έρευναςΗ έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 153 παιδιά 3 ετών και 144 παιδιά 8 και 9 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Οι δύο πρώτες κατανάλωναν φρουτοποτά με δύο διαφορετικά μείγματα συνήθων πρόσθετων, ενώ στην τρίτη (την ομάδα ελέγχου) χορηγήθηκε φρουτοποτό ίδιας γεύσης αλλά χωρίς πρόσθετες ουσίες. Οι δόσεις αντιστοιχούσαν σε δύο έως τέσσερα σακουλάκια με γλυκά.
Τα κοκτέιλ των πρόσθετων ουσιών περιείχαν τις χρωστικές Ε110 (κίτρινο-πορτοκαλί S), Ε122 (καρμοϊζίνη), Ε102 (ταρτραζίνη), Ε124 (πονσώ 4R) , και το συντηρητικό Ε211 (βενζοϊκό νάτριο).
Την τελευταία δεκαετία, η υπερκινητικότητα έχει λάβει -φαινομενικά- μεγάλες διαστάσεις σε πολλές χώρες. Στις ΗΠΑ, οι γιατροί συνήθως θεωρούν την υπερκινητικότητα διαταραχή (διαταραχή υπερκινητικότητας και ελλεμματικής προσοχής) και συχνά χορηγούν φάρμακα όπως οι αφιταμίνες.
Στη Γαλλία, ένα στα 400 παιδιά παίρνουν το αμφεταμινούχο σκεύασμα Ritaline για την αντιμετώπιση της υπερκινητικότητας, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία
Σε άλλες χώρες, οι γιατροί θεωρούν ότι η υπερκινητικότητα έχει κοινωνικά αίτια, όπως η φτωχή εκπαίδευση και η οικογενειακή αστάθεια, και κρίνουν υπερβολική τη χρήση φαρμάκων.
Το θέμα του κατά πόσο τα πρόσθετα τροφίμων επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών παραμένει αμφιλεγόμενο εδώ και χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: