Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Κατάθλιψη και άλλες χρόνιες ασθένειες - Κόσμος


Η κατάθλιψη πιο επιβαρυντική από πολλές χρόνιες ασθένειες

Η κατάθλιψη έχει σοβαρότερη επίπτωση στην υγεία από ό,τι χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η στηθάγχη, η αρθρίτιδα και το άσθμα, προκύπτει από μελέτη ερευνητών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Παρουσιάζουμε τη μεγαλύτερη διεθνή πληθυσμιακή μελέτη που διερευνά την επίδραση της κατάθλίψης στην κατάσταση υγείας, συγκριτικά με τέσσερις άλλες χρόνιες ασθένειες» γράφουν οι επιστήμονες στην έγκριτη βρετανική επιθεώρηση The Lancet.
Η ομάδα του Δρ Σόμναθ Τσατέρζι εξέτασε αναφορές 245.000 ανθρώπων από 60 χώρες, οι οποίες περιλάμβαναν απαντήσεις των ερωτηθέντων για την υγεία τους και την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται στις ανάγκες της καθημερινής ζωής, όπως το εάν μπορούν να κινούνται, να βλέπουν και να θυμούνται πληροφορίες.
Μες βάση τα στοιχεία αυτά υπολόγισαν για κάθε εθελοντή τη «γενική μέση βαθμολογία υγείας», σε κλίμακα από το 1 έως το 100. Στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, η μέση βαθμολογία ήταν μόλις 72,9, συγκριτικά με 78,9 για το διαβήτη και περίπου 80 για τις άλλες τρεις ασθένειες.
Η συνύπαρξη κατάθλιψης με άλλες χρόνιες ασθένειες επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Όπως αναφέρει το Reuters, ο συνδυασμός με τη μεγαλύτερη επίπτωση στην υγεία ήταν η κατάθλιψη μαζί με διαβήτη, που έριχνε τη μέση βαθμολογία στο 60.
Η συχνότητα κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό ανά πάσα χρονική ήταν 3,2%, ελαφρώς υψηλότερη από τη συχνότητα του διαβήτη (2,0%), αλλά χαμηλότερη από του άσθματος (3,3%), της αρθρίτιδας (4,1%) και της στηθάγχης (4,5%). Ωστόσο ο κίνδυνος να εμφανίσει κανείς κατάθλιψη κάποια στιγμή σε ολόκληρη στη ζωή του είναι πέντε με δέκα φορές υψηλότερος, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί την δεύτερη αιτία αναπηρίας μετά τις ισχαιμικές καρδιοπάθειες.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: