Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2007

Απολογισμός πυρκαϊών Αυγούστου - Ελλάδα


Πρωτοφανής η καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι φλόγες σε Πελοπόννησο και Εύβοια

Την εφιαλτική εικόνα της καταστροφής που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια το τελευταίο δεκαήμερο δείχνουν οι πρώτες προσπάθειες για την καταγραφή των ζημιών.
Την Κυριακή ένας ακόμα άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, και προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο με τα θύματα των πυρκαγιών. Πλέον ο αριθμός τους ανέρχεται σε 65.
Παράλληλα, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις καλλιέργειές τους ή τα ζώα τους στην Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Λακωνία και την Εύβοια.
Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, πάνω από 120 χωριά καταστράφηκαν ή έπαθαν μεγάλες ζημιές, ενώ περισσότερα από 1.500 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Σύμφωνα με τον απολογισμό των καταστροφών που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΑΣΕΓΕΣ για τις φωτιές στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, πάνω από 2.280.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων έχουν γίνει στάχτη, 409.150 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως ελαιόδεντρα, αμπέλια και εσπεριδοειδή κάηκαν ενώ μεγάλο είναι το πλήγμα και για τους κτηνοτρόφους που μετρούν πάνω από 73.000 καμένα ζώα
Τα περισσότερα καμένα δάση καταμετρήθηκαν στην Ηλεία, όπου εκτιμάται ότι χάθηκαν 850.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων (ο αριθμός αυτός σύμφωνα με τη Νομαρχία είναι 870.000 στρεμμ.), ενώ ακολουθούν η Αρκαδία με 550.000 στρέμματα και η Εύβοια με 350.000 στρέμματα.
Σε επίπεδο καλλιεργειών τη μεγαλύτερη καταστροφή έχει υποστεί η Ηλεία με 230.000 στρέμματα, ενώ 60.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων κάηκαν στην Εύβοια και άλλα 42.500 στρέμματα στη Μεσσηνία.
Όσον αφορά το ζωικό κεφάλαιο, 25.000 απανθρακωμένα αιγοπρόβατα εκτιμάται ότι είναι οι απώλειες στην Ηλεία (30.000 ζώα είναι ο απολογισμός της Νομαρχίας Ηλείας), 21.500 στη Μεσσηνία και 20.000 στη Λακωνία.
Τα πύρινα μέτωπα βρίσκονταν σε ύφεση την Κυριακή, με εξαίρεση την πυρκαγιά στον Πάρνωνα που εξακολουθούσε να μαίνεται για δέκατη συνεχή ημέρα. Μάλιστα, η φωτιά αναζωπυρώθηκε και από την περιοχή των Αγριάνων έφθασε να απειλεί το Πολύδροσο Λακωνίας.
Από, σήμερα, Δευτέρα πιάνουν δουλειά τα συνεργεία που αναλαμβάνουν την κατασκευή των πρώτων αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές, τα οποία έχουν ως αντικείμενο τη στήριξη και τον καθαρισμό των ρεμάτων και των ποταμών στις πληγείσες περιοχές.
Για το θέμα των έργων που πρέπει να γίνουν άμεσα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας Β.Μεϊμαράκη, του γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ και άλλων παραγόντων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: