Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2007

Κοινωνικές αξίες - Μ.Βρετανία


Η Βρετανία σε ηθική παρακμή
Δημοσκόπηση για λογαριασμό του BBC καταδεικνύει ότι οι πολίτες της χώρας πιστεύουν ότι έχουν αλλοιωθεί οι παραδοσιακές κοινωνικές αξίες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από τέσσερις στους πέντε Βρετανούς πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται σε ηθική παρακμή, σύμφωνα με έρευνα - δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εκπομπής Big Questions του BBC.
Μόνο το 9% των ερωτηθέντων διαφωνεί πλήρως με τη δήλωση ότι οι παραδοσιακές ηθικές αξίες στη Βρετανία καταστρατηγούνται και δεν αποτελούν οδηγό διαβίωσης για τη σύγχρονη κοινωνία.
Εξάλλου, το 29% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι η θρησκεία δε διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο στη διαμόρφωση των ηθών της χώρας.
Οι Βρετανοί εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να βοηθήσουν κάποιον που έπεσε στο δρόμο παρά να καταγγείλουν ή να επιχειρήσουν να σταματήσουν την εκδήλωση κάποιας μορφής αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Συγκεκριμένα, το 93% των πολιτών θα βοηθούσε κάποιον να σηκωθεί στο δρόμο, ενώ μόνο το 61% θα επενέβαινε για να σταματήσει τον καυγά δύο παιδιών.
Ακόμα λιγότεροι, το 32%, θα έκαναν κάποια παρατήρηση σε νεαρούς που βρωμίζουν τους τοίχους με γκράφιτι, ενώ μόλις το 24% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ζητούσε από έναν συνεπιβάτη στο λεωφορείο ή το τρένο να μιλά πιο χαμηλόφωνα στο κινητό του τηλέφωνο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν, σύμφωνα με αναλυτές, ένα χαλαρό πλαίσιο κοινωνικής συνοχής και μια κοινωνία περισσότερο εξατομικευμένη.
Σημαντικό ρόλο στην απροθυμία επέμβασης για την αποτροπή κάποιας αντικοινωνικής συμπεριφοράς φαίνεται να παίζει επίσης ο αυξανόμενος φόβος για τα κρούσματα βίας με δράστες νεαρά μέλη συμμοριών.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_11/09/2007_203059

Δεν υπάρχουν σχόλια: