Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2007

Ανατιμήσεις προϊόντα και υπηρεσίες - Ελλάδα





Ράλι τιμών στην αγορά
Ανατιμήσεις 24% σε προϊόντα και υπηρεσίες την τελευταία διετία

Αυξήσεις ως και 24% έχουν καταγράψει βασικά προϊόντα μέσα σε δύο χρόνια, ενώ το μέλλον φαίνεται ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο, αφού το νέο ράλι των τιμών του πετρελαίου θα φέρει εντονότερες πιέσεις στις τιμές των προϊόντων που φθάνουν στον καταναλωτή.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Αύγουστο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,5% και το 2006 έκλεισε στο 3,2%.
Όμως, όπως επισημαίνει Το Βήμα, τον Αύγουστο του 2007 σε σχέση με τον ίδιο μήνα δύο χρόνια πριν, βασικά προϊόντα και υπηρεσίες για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών έχουν καταγράψει αύξηση ακόμη και 24%. Η τιμή της πατάτας αυξήθηκε από τον Αύγουστο του 2005 κατά 24,2%, τα λαχανικά κατά 22,9%, τα νωπά φρούτα κατά 19,5%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 14,1% και τα ενοίκια κατά 9%. Αυτό δείχνει ότι, αν και μειώνεται ο πληθωρισμός, ο οικονομικός προϋπολογισμός των νοικοκυριών επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο.
Τους τελευταίους μήνες από τις περίπου 50 κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, οι 40 κατά μέσον όρο σημειώνουν αύξηση και από αυτές οι περίπου 30, δηλαδή πάνω από ένα στα δύο προϊόντα, μεγαλύτερη του 2,5% που έκλεισε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο. Σε έναν κατάλογο με 22 βασικά αγαθά και υπηρεσίες οι ανατιμήσεις εντός της διετίας Αυγούστου 2005 - Αυγούστου 2007 είναι πάνω από τα μέσα επίπεδα του πληθωρισμού. Η πλησιέστερη αύξηση τιμών είναι αυτή στο ελαιόλαδο (3,7%), τη βενζίνη (3,9%) και τα είδη ένδυσης και υπόδησης (5%).
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: