Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2007

Δολοφονίες συνδικαλιστών (2006) - Κόσμος

.

144 οι δολοφονημένοι συνδικαλιστές μέσα στο 2006

Η ΔΙΕΘΝΗΣ Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (CSI) έχει καταγράψει 144 δολοφονημένους συνδικαλιστές σε όλον τον κόσμο κατά το έτος 2006, εξαιτίας των μαχητικής παρουσίας τους, αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με το 2005 (115 νεκροί τότε), όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή της για τις παραβιάσεις των εργατικών δικαίων.
Με 78 νεκρούς, «η Κολομβία παραμένει η πλέον καθημαγμένη χώρα στον κόσμο για τους συνδικαλιστές», υπογραμμίζει ο βρετανός γγ της CSI Γκάι Ράιντερ στο προοίμιο της έκθεσης, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η Διεθνής Συνομοσπονδία προειδοποιεί επίσης για την αύξηση των «προσώπων που έχουν δολοφονηθεί για την συνδικαλιστική τους δραστηριότητα» στην Ασία, ιδίως στις Φιλιππίνες, όπου 33 συνδικαλιστές έχασαν τη ζωή τους το 2006, και στην Αφρική, κυρίως στην Γουϊνέα εξαιτίας της «αστυνομικής βίας» κατά των συνδικαλιστικών διαδηλώσεων.
Πέραν αυτού, η CSI καταγράφει όλων των ειδών τις «βίες» και τις «συλλήψεις», ή «απολύσεις» εναντίον συνδικαλιστών σε 138 χώρες. Για το 2006 απαριθμεί 800 περιστατικά «τραυματισμών, ή βασανισμών» επί συνδικαλιστών, περίπου 5.000 συλλήψεις και κάπου 50 φυλακίσεις.
Επίσης δείχνει με το δάκτυλο αρκετές χώρες όπου απαγορεύεται η συνδικαλιστική δράση, όπως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ή η Σαουδική Αραβία, καθώς κι όσες απαγορεύουν όποια ανεξάρτητη συνδικαλιστική δράση, όπως η Κίνα, η Βιρμανία κι η Κούβα.
Αλλά κι οι χώρες της Δύσης δεν διαφεύγουν από την κριτική της CSI, η οποία αποκαλύπτει πως στις ΗΠΑ «εκατομμύρια εργάτες στερήθηκαν των δικαιωμάτων του συνδικαλίζεσθαι και των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα στο 2006» με ομοσπονδιακά διατάγματα.
Και στην Ευρώπη, ποσοστό «μικρότερο του 10% των επιχειρήσεων λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψη τους τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και την προώθηση των συλλογικών συμβάσεων», υπογραμμίζει η οργάνωση, η οποία εκπροσωπεί 168 εκατ. εργαζομένους και 304 συνδικαλιστικές ενώσεις σε 153 χώρες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: