Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2007

Ποιότητα ζωής - Κόσμος


Νορβηγοί, Ισλανδοί και Αυστραλοί έχουν την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο

Την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο έχουν, σύμφωνα με έκδοση του περιοδικού The Economist, οι Νορβηγοί, ενώ ακολουθούν οι Ισλανδοί και οι Αυστραλοί.
Οι Αυστραλοί επίσης είναι αυτοί που καταναλώνουν το περισσότερο αλκοόλ, οι Έλληνες καπνίζουν τα περισσότερα τσιγάρα, οι Ιάπωνες διαβάζουν τις περισσότερες εφημερίδες και ο Ισημερινός είναι η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη αναλογία φόνων ανά κάτοικο, σύμφωνα με το Pocket World in Figures 2008, που θα κυκλοφορήσει στις 13 Σεπτεμβρίου.Η Ιαπωνία έχει επίσης τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό στον κόσμο, καθώς το 26% των Ιαπώνων είναι σήμερα ηλικίας άνω των 60 ετών. Ωστόσο, η Σουηδία έχει τη μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων ηλικίας 80 ετών και άνω (5,3%) στον κόσμο.Η χώρα με το πιο ανεβασμένο προσδόκιμο ζωής είναι η Ανδόρα (83,5 έτη) και έπονται η Ιαπωνία (82,6 έτη) και το Χονγκ Κονγκ (82,2 έτη), σύμφωνα με την έκδοση αυτή, που συγκρίνει 183 χώρες. Το Λουξεμβούργο έχει το υψηλότερο ΑΕΠ ανά κάτοικο και ακολουθούν οι Βερμούδες και η Νορβηγία.Εάν η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ παραμείνουν οι πρώτες οικονομίες στον κόσμο, αυτές κατέχουν αντίστοιχα την έβδομη και την όγδοη θέση του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, ο οποίος είναι ενδεικτικός για την ποιότητα ζωής, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκδοσης. Στη πιο χαμηλή θέση της κατάταξης αυτής βρίσκεται ο Νίγηρας, του οποίου προηγούνται η Σιέρα Λεόνε και το Μάλι, καθώς τις 20 τελευταίες θέσεις της συγκεκριμένης κατάταξης κατέχουν αφρικανικές χώρες.
Οι ελβετικές πόλεις Ζυρίχη και Γενεύη είναι οι πιο ευχάριστες για να ζει κανείς και έπονται το Βανκούβερ (Καναδάς) και η Βιέννη (Αυστρία). Το Παρίσι κατέχει την 33η θέση της κατάταξης.Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά στην εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ακολουθούν η Κίνα και η Ρωσία.Η έκδοση αυτή περιγράφει επίσης κάποιες τάσεις που συνδέονται με τις συνήθειες ζωής των κατοίκων των υπό εξέταση χωρών. Βάσει αυτής, στο κάπνισμα τσιγάρων τα πρωτεία παίρνουν οι Έλληνες και οι Αυστραλοί στην κατανάλωση αλκοόλ. Οι Τσέχοι προηγούνται στην κατανάλωση μπίρας και οι Πορτογάλοι κρασιού, αφήνοντας πίσω τους την Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία.Ο Ισημερινός έχει κατά μέσον όρο 18,3 φόνους ανά 100.000 κατοίκους και ακολουθεί η Σουαζιλάνδη με 13,6 φόνους και η Μογγολία με 12,8.Οι ΗΠΑ έχουν τις πιο «γεμάτες» φυλακές στον κόσμο, με 2.200.000 καταδικασθέντες, καθώς η Κίνα είναι η χώρα που πραγματοποιεί τις περισσότερες εκτελέσεις (3.400 το 2004).Η Νότια Αφρική τέλος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ακινήτων (351% μεταξύ του 1997 και του 2006) και ακολουθούν η Ιρλανδία (253%) και η Βρετανία (196%).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: