Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

Kαταπολέμηση διαφθοράς - Κόσμος - Ελλάδα


Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας
Στην καθόλου τιμητική 56η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Στην 56η θέση σε σύνολο 180 χωρών κατατάσσεται η Ελλάδα και στην 40η η Κύπρος όσον αφορά την καταπολέμηση στης διαφθοράς, σύμφωνα με την έκθεση για το 2007 της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια».
Στην ίδια έκθεση πέρυσι, η χώρα μας βρισκόταν στην 54η θέση σε σύνολο 163 χωρών. Σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα στην ΕΕ βρίσκονται η Ρουμανία (70ή θέση στο σύνολο των 180 κρατών), η Βουλγαρία (64η θέση) και η Πολωνία (62η θέση). Το 2004 η Ελλάδ βρισκόταν στην 46η θέση, μεταξύ 143 χωρών.
Η Ν.Ζηλανδία, η Δανία και η Φινλανδία είναι οι χώρες με τη λιγότερη διαφθορά, σύμφωνα με την έκθεση για το 2007 της ΜΚΟ «Διεθνής Διαφάνεια». Στον αντίποδα βρίσκονται η Μιανμάρ, η Σομαλία και το Ιράκ.
Η έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία για 180 κράτη, τα οποία και τα κατατάσσει σε μια κλίμακα από το 0 (υψηλή διαφθορά) ως το 10 (υψηλή διαφάνεια) βάσει ενός σύνθετου δείκτη που έχει συνταχθεί από ειδικούς και επιχειρηματικές πηγές των τελευταίων δύο ετών.
Σύμφωνα με την κατάταξη των κρατών, ιδιαίτερα έντονο εμφανίζεται το πρόβλημα της διαφθοράς στην Αφρική, σε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως και σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ καλύτερα εμφανίζονται τα πράγματα στην Ευρώπη και γενικότερα στα κράτη που ανήκουν στο λεγόμενο ανεπτυγμένο κόσμο.
Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, τα κράτη με τη μικρότερη διαφθορά είναι η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία.
Επίσης, πολύ καλή απόδοση σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφάνειας, εμφανίζουν στον ευρωπαϊκό χώρο η Ισλανδία (6η θέση στο σύνολο των 180 κρατών), η Ολλανδία (7η θέση), η Ελβετία (8η θέση), η Νορβηγία (9η θέση) και το Λουξεμβούργο (12η θέση).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σε πολύ καλή θέση βρίσκονται ο Καναδάς (10η θέση) και η Αυστραλία (11η θέση), ενώ αρκετά πιο κάτω στη λίστα βρίσκονται η Ιαπωνία (17η θέση) και οι ΗΠΑ (20ή θέση) και πολύ πιο κάτω η Κίνα (73η θέση) και η Ινδία (75η θέση).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: