Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Βελονισμός και πόνοι στη μέση - Γερμανία


Ο βελονισμός είναι πιο αποτελεσματικός από τις συμβατικές θεραπείες στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στη μέση, προκύπτει από σχετικά μεγάλη μελέτη στη Γερμανία. Το περίεργο όμως είναι ότι την ίδια αποτελεσματικότητα φάνηκε να έχει και ο... ψεύτικος βελονισμός.
Μόλις το ένα τέταρτο των ασθενών που έλαβαν φάρμακα ή ακολούθησαν άλλες αγωγές ένιωσαν καλύτερα, ενώ οι μισοί από τους εθελοντές που έκαναν βελονισμό παρουσίασαν βελτίωση που διήρκεσε μήνες. Αυτό ίσχυε ακόμα και για τους ασθενείς στους οποίους έγινε ψεύτικος βελονισμός (placebo), κατά τον οποίο οι βελόνες εισάγονταν σε τυχαία σημεία και λιγότερο βαθιά από το κανονικό.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπόχουμ αδυνατούν να εξηγήσουν πλήρως το φαινόμενο. Είτε οποιοδήποτε τρύπημα με βελόνες μειώνει πραγματικά τον πόνο, είτε οι ασθενείς νιώθουν καλύτερα επειδή τους έχει υποβληθεί η ιδέα ότι θα βελτιωθούν.
Σε κάθε περίπτωση, «ο βελονισμός αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη και αποτελεσματική επιλογή θεραπείας για τον χρόνιο πόνο της μέσης» γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.
H έρευνα, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ως σήμερα για την αξία του βελονισμού στους πόνους της μέσης, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.100 ασθενών, οι οποίοι είχαν γύρω στις 30 συνεδρίες βελονισμού ή συμβατικής θεραπείας για διάστημα έξι μηνών.
Η συμβατική θεραπεία περιλάμβανε μεταξύ άλλων παυσίπονα, ενέσεις και μασάζ. Από το πείραμα αποκλείστηκαν οι περιπτώσεις πόνου στη μέση λόγω καταγμάτων, όγκων, σκολίωσης και εγκυμοσύνης.
Η μελέτη δεν εξέτασε τον μηχανισμό δράσης της παραδοσιακής κινεζικής πρακτικής, ωστόσο τα συμπεράσματα βρίσκονται σε συμφωνία με την θεωρία ότι τα μηνήματα πόνου που φτάνουν στον εγκέφαλο μπορούν να εξουδετερωθούν από αντίθετα ερεθίσματα, εκτιμούν οι ερευνητές.
Σύμφωνα με τις αρχές της κινεζικής ιατρικής, στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν εκατοντάδες σημεία που συνδέονται με οδούς, ή μεσημβρινούς, μέσα στους οποίους ρέει η ενέργεια «Τσι». Οι βελόνες ξεμπλοκάρουν το Τσι και εξισορροπούν τις αντίθετες δυνάμεις του «γιν» και του «γιανγκ».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: