Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007

Πρώτο κουδούνι 2007 - Ελλάδα


Πρώτο κουδούνι με περίπου 15.000 κενά εκπαιδευτικών, χωρίς βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές και με πολλά προβλήματα, χτυπάει αύριο Τρίτη στα σχολεία όλων των βαθμίδων...
Παρά τις ρητές και επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της υπουργού Παιδείας κ. Μαριέττας Γιαννάκου περί ομαλής έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, οι εκπρόσωποι των δασκάλων και των καθηγητών δίνουν, για μια ακόμα χρονιά, απογοητευτική εικόνα. Οι κενές θέσεις σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να ξεπεράσουν συνολικά τις 15.000, εκ των οποίων οι 10.000 θα αφορούν τα δημοτικά και νηπιαγωγεία και οι υπόλοιπες τα γυμνάσια και τα λύκεια. Επίσης τα ολοήμερα σχολεία δεν διαθέτουν το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό, κάτι που σημαίνει ότι θα υπολειτουργούν για αρκετό καιρό. Σύμφωνα με το μέλος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) κ. Πολυζώη Μπαμπούρα, ήδη οι δάσκαλοι έχουν εντοπίσει 3.300 κενά σε δασκάλους, νηπιαγωγούς και καθηγητές ειδικοτήτων (αγγλικά, φυσική αγωγή, μουσική κ.λπ.) χωρίς όμως να έχουν συμπεριλάβει στοιχεία για τις μεγάλες περιφέρειες της Αττικής. «Συνολικά αναμένουμε τα κενά αυτά να ξεπεράσουν τις 4.000, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι περίπου 5.500 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προορίζονται για τα ολοήμερα σχολεία αλλά ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί, τότε θα πλησιάσουμε τα 10.000 κενά. Επίσης πρόβλημα υπάρχει και στην επιμόρφωση των δασκάλων στα νέα βιβλία», υποστηρίζει ο κ. Μπαμπούρας.

Διπλάσιες εγγραφές
Πρόβλημα αναμένεται επίσης και στα νηπιαγωγεία, που δέχθηκαν εφέτος πολλά περισσότερα νήπια λόγω της θέσπισης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ενός έτους, «εκτοπίζοντας» όμως έτσι χιλιάδες προνήπια που αναζητούν θέσεις στους δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, επειδή δεν έγιναν οι αντίστοιχες προσλήψεις πρόσθετου προσωπικού και αύξησης υποδομών. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Παιδείας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, καθώς ήδη «έχουν γίνει 141.639 εγγραφές, εκ των οποίων οι 52.969 αφορούν προνήπια, ενώ κατά την τελευταία τριετία προσελήφθησαν 3.021 μόνιμοι νηπιαγωγοί έναντι μόλις 1.069 της προηγούμενης τριετίας». Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δασκάλων επιμένουν ότι το υπουργείο δίνει μια ειδυλλιακή εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα, καθώς χιλιάδες προνήπια δεν βρήκαν εφέτος θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία και οι γονείς τους στράφηκαν αναγκαστικά στα δημοτικά και στα ιδιωτικά, που σχεδόν διπλασιάζουν τις εγγραφές τους. Μάλιστα αύριο η Διδασκαλική Ομοσπονδία δίνει ειδικά για το θέμα αυτό συνέντευξη Τύπου.

Εκκρεμούν αιτήσεις
Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με το μέλος της ΟΛΜΕ κ. Γρηγόρη Καλομοίρη, εκτιμάται ότι τα κενά θα πλησιάσουν τους 5.000 καθηγητές. «Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δυστυχώς δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η αβεβαιότητα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς για το πού θα διδάξουν συνεχίζεται, αφού εκκρεμούν ενστάσεις για τις αποσπάσεις, ενώ για ορισμένες κατηγορίες εκπαιδευτικών, όπως στα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία οι αιτήσεις δεν έχουν εξεταστεί ακόμη. Επίσης εκκρεμούν αιτήσεις για εκπαιδευτικές άδειες, ενώ προβλήματα κενών θα υπάρχουν στην Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και στην Ενισχυτική Διδασκαλία και δεν προβλέπεται να τακτοποιηθούν παρά ύστερα από 2 μήνες τουλάχιστον", τονίζει ο κ. Καλομοίρης. Όλα αυτά τα κενά δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν έγκαιρα και μόνο όταν το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει πρόσθετες προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων, τον Οκτώβριο, θα φανεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20070910&nid=5947538&sn=ΕΛΛΑΔΑ&spid=876

Θύμα των εκλογών το βιβλίο της Ιστορίας
ΘΥΜΑ των εκλογών έπεσε και το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Παρά τις διορθώσεις που συμφωνήθηκαν με τη συγγραφική ομάδα, το βιβλίο δεν έχει ακόμα εκτυπωθεί και συνεπώς δεν θα βρίσκεται σύντομα στα χέρια των μαθητών, οι οποίοι για αρκετό καιρό δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν το μάθημα. Η κυβέρνηση, φοβούμενη νέο κύκλο προεκλογικής αντιπαράθεσης για το επίμαχο βιβλίο, αποφάσισε να «τρενάρει» την κυκλοφορία της διορθωμένης του έκδοσης τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές, παίζοντας έτσι παιχνίδια στις πλάτες των μαθητών. Το υπουργείο Παιδείας παρότι όλες οι προεκτυπωτικές εργασίες είχαν τελειώσει εγκαίρως, δεν υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις για το «τυπωθήτω» και ουδείς γνωρίζει πλέον πότε θα δοθεί το βιβλίο στους μαθητές... Μάλιστα χθες ο Πρωθυπουργός άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο απόσυρσης έπειτα από νέα αξιολόγηση. Δήλωσε ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με αρκετά σημεία του, τόνισε όμως ότι δεν είναι έργο υπεύθυνης κυβέρνησης να το αποσύρει στα μέσα της σχολικής χρονιάς. Πρόσθεσε ότι το βιβλίο έχει υποστεί αλλαγές και θα αξιολογηθεί εκ νέου, τονίζοντας ότι αν μετά και τις διορθώσεις κριθεί ότι πρέπει να αποσυρθεί, τότε θα γίνει νέος διαγωνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: