Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2007

Τουριστικές αφίξεις 2005-7 - Ελλάδα


Mέσο ρυθμό αύξησης των τουριστικών αφίξεων κατά 6% πραγματοποίησε η Ελλάδα στην τριετία 2005-2007 (βάσει αεροπορικών αφίξεων), όπως σημειώνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).
Ωστόσο, η αύξηση προσαυξάνεται, λόγω της υψηλής επιδόσεως των οδικώς και θαλασσίως διακινουμένων, ώστε η τελική αύξηση των αφίξεων να κινείται εγγύτατα του 6,5%.Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του Αυγούστου, οι αεροπορικές αφίξεις εκτός Αθηνών αυξήθηκαν κατά 4,3% έναντι 3,4% το μήνα Ιούλιο. Για το οκτάμηνο η σχέση παραμένει κατ’ ουσίαν αμετάβλητη.
Στην ανακοίνωσή του το ΙΤΕΠ κάνει λόγο για `έντονο διπολισμό` μεταξύ της περιοχής της πρωτεύουσας και της λοιπής χώρας. Η Αθήνα έχει ανακτήσει σημαντικό έδαφος και μερίδιο αφίξεων, το οποίο μέχρι και τους Ολυμπιακούς αγώνες διολίσθαινε σταθερώς. Σήμερα, σε όρους αφίξεων, οι επισκέπτες της Αθήνας ισούνται με το ένα τρίτο του συνόλου ή το 50% των εκτός Αθηνών αφίξεων.Οι εξελίξεις, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν δικαιολογούν ανησυχία, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, ωστόσο προβληματίζουν λόγω: (α) του έντονου διπολικού χαρακτήρα που βαθμιαίως προσλαμβάνουν, (β) της διακριτής εξασθενήσεως της δυναμικής κατεξοχήν τουριστικών περιοχών, όπως είναι η Δωδεκάνησος, η Κρήτη και τα νησιά του Ιουνίου και (γ) της σοβαρής υστερήσεως των συναλλαγματικών εισπράξεων έναντι του ρυθμού των αφίξεων.
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: