Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Ερωτική ζωή χωρίς προφυλάξεις επιλέγει ένας στους τρεις φορείς του AIDS - Eλλάδα

.

Ανησυχητικά ευρήματα προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη σε 11 Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων ισάριθμων ελληνικών νοσοκομείων.
Όπως προκύπτει, ένας στους τρεις φορείς του AIDS στη χώρα μας κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις, γεγονός που θέτει τους ίδιους σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν κάποιο νέο ιό με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία τους, αλλά και τους συντρόφους τους σε -μικρό, αλλά υπαρκτό- κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό ΗΙV.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα Σαββατοκύριακο, 420 άνδρες φορείς και 80 γυναίκες, μέσης ηλικίας 41 ετών, συμπλήρωσαν, ανώνυμα, ερωτηματολόγια και από τις απαντήσεις τους προέκυψε ακόμη ότι ένας στους τρεις δεν συμμορφώνεται πλήρως με την ειδική, αντιρετροϊκή αγωγή, η οποία μπορεί να χαρίσει στους φορείς χρόνια ζωής και μάλιστα υπό καλές συνθήκες, μειώνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού στους ερωτικούς συντρόφους τους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, που διεξήχθη από το Μάιο του 2005 έως τον Ιανουάριο του 2006, η συμμόρφωση ή μη στην αγωγή σχετίζεται μεταξύ άλλων με την πεποίθηση ότι η ΗΙV λοίμωξη έχει θεραπευτεί, αλλά και με τη συχνότητα χρήσης προφυλακτικού.
Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι όσοι είναι συνεπείς στη φαρμακευτική αγωγή τους, είναι και πιο συνεπείς στο θέμα της προφύλαξης.
Επιβεβαιώνουν δε, τις υπόνοιες των ειδικών ότι αρκετοί οροθετικοί έχουν εφησυχάσει με την πρόοδο στις φαρμακευτικές θεραπείες για το ΑΙDS και έχουν χαλαρώσει τα συνιστώμενα μέτρα προφύλαξης.
Υπάρχει ωστόσο και η άλλη όψη του νομίσματος. Χαρακτηριστικά στοιχεία αυτής είναι ότι το 70% των οροθετικών δεν διανοούνται να κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις, ενώ παίρνουν τα φάρμακά τους όπως ακριβώς πρέπει.
Ακόμη, παρά τα προβλήματα, πολλοί οροθετικοί αισθάνονται τόσο καλά ψυχικά και σωματικά, ώστε εκφράζουν τη θέληση να αποκτήσουν παιδιά. Όπως λέει στα Νέα ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, «με την ακολούθηση ορισμένων μέτρων, είναι εφικτό να τεκνοποιήσουν οι οροθετικές γυναίκες, δίχως να περάσει ο ιός HIV στο βρέφος τους».
Όσον αφορά στους άντρες οροθετικούς που έχουν μη φορέα σύντροφο, αυτοί πρέπει να υποβληθούν σε ειδικό καθαρισμό του σπέρματος και στη συνέχεια να γίνει εξωσωματική γονιμοποίηση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: