Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2007

Παιδική θνησιμότητα - Κόσμος


Η UNICEF ανακοινώνει
Σε ιστορικό χαμηλό οι θάνατοι παιδιών το 2006

Οι θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών σε παγκόσμιο επίπεδο έπεσαν κάτω από τα 10 εκατομμύρια για πρώτη φορά το 2006, ανακοίνωσε την Πέμπτη η UNICEF.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ καλωσόρισε την «ισχυρή πρόοδο στην παιδική επιβίωση», αν και η θνησιμότητα παραμένει υψηλή σε περιοχές όπως η υποσαχάρια Αφρική. Οι θάνατοι παιδιών μειώθηκαν στο ιστορικό χαμηλό των 9,7 εκατ. το 2006, από τα 13 εκατ. το 1990.
«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», δήλωσεη διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ Αν Βένεμαν. «Σήμερα επιβιώνουν περισσότερα παιδιά απ΄ό,τι σε οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν. Τώρα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή την επιτυχία της δημόσιας υγείας για να οδηγηθούμε στην κατάκτηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας».
Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει τη δέσμευση για μείωση της παιδικής θνησιμότητας κατά δύο τρίτα στο διάστημα 1990-2015.
Η μείωση των θανάτων σε παγκόμιο επίπεδο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόοδο της Κίνας και της Ινδίας, όπου ζει το ένα τρίτο του πληθυσμού της Γης. Στην Κίνα, η θνησιμότητα για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών έπεσε από τους 45 ανά 1.000 γεννήσεις το 1990 στους 24 το 2006. Στην Ινδία, οι θάνατοι ανά 1.000 γεννήσεις μειώθηκαν πέρυσι στους 76 από τους 115 το 1990. Στις δυτικές χώρες, η παιδική θνησιμότητα έμεινε σταθερή στους 6 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις.
Οι κυριότερες αιτίες θανάτου περιλαμβάνουν την πρόωση γέννηση, τις συγγενείς ανωμαλίες, την πνευμονία, τη διάρροια, την ιλαρά, την ελονοσία και το AIDS, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η βελτίωση αποδίδεται σε μέτρα όπως η διάδοση του αποκλειστικού θηλασμού, το εμβόλιο κατά της ιλαράς, τα συμπληρώματα βιταμίνης Α και οι κουνουπιέρες με εντομοκτόνο για την πρόληψη της ελονοσίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: