Παρασκευή 3 Αυγούστου 2007

Πυρκαϊές - ΕΕ


Πανευρωπαϊκά χειρότερος μήνας από άποψη πυρκαγιών ο Ιούλιος του 2007

Ο χειρότερος μήνας από το 1985, όταν και άρχισε η σχετική καταγραφή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν, από άποψη πυρκαγιών, ο φετινός Ιούλιος. Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι, ήδη, εντός του 2007 έχουν καταστραφεί 3.376 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης.
Ο αριθμός αυτός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ολόκληρο το 2006 καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές συνολικά 3.585 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Μολονότι η περίοδος των δασικών πυρκαγιών άρχισε μόλις τώρα, τα προσωρινά στοιχεία δείχνουν ότι 3.376 τετραγωνικά χιλιόμετρα έχουν ήδη καεί το 2007, σε σύγκριση με τα 3.585 τετραγωνικά χιλιόμετρα το 2006» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Σε αυτά μάλιστα δεν συνυπολογίζονται οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν τις τελευταίες ημέρες στα Κανάρια και την ιβηρική χερσόνησο.Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis), που υπάγεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για να υπολογίσει την καταστροφή που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές σε 19 χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι οποίες διατρέχουν κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών στα δάση.Σε τέσσερις από τις χώρες αυτές (Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία) κάηκαν φέτος 2.229.000 στρέμματα.«Ο Ιούλιος του 2007 είναι ο χειρότερος Ιούλιος που έχει καταγραφεί» και «ένας από τους χειρότερους μήνες» που έχουν καταγραφεί ποτέ σε σχέση με τις πυρκαγιές, τονίζει η Κομισιόν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: