Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Θανάτωση θηλυκών εμβρίων - Ινδία


Περισσότερα από 2.000 θηλυκά έμβρυα θανατώνονται κάθε μέρα στην Ινδία

Η ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ θανάτωση θηλυκών εμβρύων στην Ινδία απειλεί με δημογραφική κρίση τη χώρα, όπου οι γυναίκες θα είναι πολύ λιγότερες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα κρούσματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης παιδιών, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.Αν και οι νόμοι που απαγορεύουν τον προσδιορισμό του φύλου ενός αγέννητου παιδιού, η θανάτωση θηλυκών εμβρύων είναι κάτι συνηθισμένο σε πολλές περιοχές της Ινδίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ κάθε μέρα θανατώνονται στη χώρα περίπου 2.000 αγέννητα κορίτσια. Τα τελευταία 20 χρόνια και η αναλογία ανδρών γυναικών στην χώρα είναι 1000 προς 933, μία από τις πιο ασύμμετρες στον κόσμο. Μάλιστα όπως προέκυψε από την απογραφή του 2001 στο Νέο Δελχί, αλλά και σε αρκετά κρατίδια της Ινδίας, όπως το Πουντζάμπ και το Γκουζαράτ η αναλογία είναι λιγότερα από 800 κορίτσια προς 1.000 αγόρια.«Η απογραφή του 2001 έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και αφύπνισε την κοινή γνώμη για το πρόβλημα αυτό.», τόνισε η Ενα Σινγκ, εκπρόσωπος στην Ινδία του Ταμείου για τον Πληθυσμό του ΟΗΕ. «Όμως τα στοιχεία δείχνουν πως η πρακτική της θανάτωσης θηλυκών εμβρύων εξαπλώνεται και ο κίνδυνος θα φανεί στην επόμενη απογραφή του 2011», πρόσθεσε η ίδια.
Στις περισσότερες περιοχές της Ινδίας τα αγόρια θεωρούνται ως αυτά που «θα φέρνουν το ψωμί της οικογένειας, θα φροντίσουν του γονείς τους και θα συνεχίσουν το οικογενειακό όνομα». Αντίθετα τα κορίτσια θεωρούνται «βαρύ οικονομικό φορτίο».Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών στην Ινδία επισημαίνουν πως η εξελιγμένη τεχνολογία, όπως οι υπέρηχοι και η αμνιοκέντηση για τον προσδιορισμό του φύλου κάνει ευκολότερη για τους γονείς την απόφαση θανάτωσης των θηλυκών εμβρύων.
Στοιχεία της κυβέρνησης της Ινδίας δείχνουν πως τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότερα από δέκα εκατομμύρια κορίτσια θανατώθηκαν από τους γονείς τους είτε πριν γεννηθούν ή αμέσως μετά.Οι ειδικοί προειδοποιούν πως λιγότερες γυναίκες στις κοινωνίες θα προκαλέσουν δημογραφική κρίση σε πολλές περιοχές της Ινδίας. «Όταν η αναλογία των γυναικών είναι πολύ μικρή, είναι λογικό να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, αλλά και μεγαλύτερη ζήτηση για...νύφες», είπε χαρακτηριστικά ο Ραντζάνα Κουμάρι, διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικής Ερευνας του Νέου Δελχί.
Ήδη το φαινόμενο μια γυναίκα να παντρεύεται πολλούς άντρες, συνήθως αδέλφια, έχει εμφανιστεί σε αρκετές περιοχές. Επίσης αυξάνονται οι περιπτώσεις κοριτσιών που πωλούνται σε εργένηδες ή μεταφέρονται από τους γονείς τους σε περιοχές με λιγότερες γυναίκες, όπου αναγκάζονται να ζήσουν συχνά σε άσχημες συνθήκες.Είναι συνηθισμένο οι γυναίκες να θεωρούνται πολίτες δευτέρας κατηγορίας και η αξία τους να αποδεικνύεται μόνο αν φέρνουν στον κόσμο αγόρια, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.«Ο μύθος ότι λιγότερες γυναίκες θα δημιουργήσουν μια καλύτερη κοινωνία είναι τελείως λάθος», επισημαίνει ο Σάμπου Τζορτζ, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης και κατέληξε: «Οι γυναίκες στην Ινδία αντιμετωπίζονται ως εμπορεύματα που πωλούνται και αγοράζονται και η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί αν η αναλογία τους προς τους άντρες συνεχίσει να μειώνεται».
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_184561_31/08/2007_201874 με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ