Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

πωλήσεις CD - Kόσμος


200 δισ. CD έχουν πωληθεί παγκοσμίως μέσα σε 25 χρόνια

Το κυρίαρχο μέσο ψηφιακής αποθήκευσης και αναπαραγωγής περιεχομένου, τα γνωστά σε όλους CD, συμπλήρωσαν φέτος 25 χρόνια ζωής, αντιμετωπίζοντας τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πέρα από κάθε προσδοκία επιτυχημένη πορεία τους. Τα CD έφεραν επαναστατικές αλλαγές στην καθημερινότητα των ανθρώπων, σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις όχι μόνο στην αγορά της μουσικής αλλά και σε αυτήν της πληροφορικής και διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις βάσεις για τη νέα ψηφιακή εποχή που διανύουμε.
Μέσα σε 25 χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 200 δισ. CD. Οι δίσκοι ψηφιακής συμπίεσης όχι μόνο κατάφεραν να εκτοπίσουν από τη δισκογραφική αγορά το βινίλιο και τις κασέτες, αλλά εδραίωσαν περαιτέρω τη θέση τους κερδίζοντας τον ρόλο του κυρίαρχου αποθηκευτικού μέσου και στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Το πρώτο CD αποτελεί καρπό της συνεργασίας των Philips και Sony και κατασκευάστηκε ακριβώς πριν από 25 χρόνια σε εργοστάσιο της πρώτης στη Γερμανία. Οι δύο εταιρείες είχαν ξεκινήσει τη συνεργασία τους από το 1979 με σκοπό τη δημιουργία ενός δίσκου που θα υποστηρίζει την αναπαραγωγή ηχητικού περιεχομένου διάρκειας μίας ώρας.
Το τελικό αποτέλεσμα, μία πλήρης ηχογράφηση της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, ξεπέρασε τις προσδοκίες τους, καθώς η συνολική διάρκεια ανερχόταν στα 74 λεπτά. Τα πρώτα CD που κυκλοφόρησαν στην αγορά τον Νοέμβριο του 1982 περιελάμβαναν ηχογραφήσεις κλασικής μουσικής, καθώς οι λάτρεις του είδους αναζητούσαν ένα μέσο καλύτερης ηχητικής απόδοσης και ήταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν το υψηλό τότε κόστος των CD. Παρ όλα αυτά, το πρώτο άλμπουμ που ηχογραφήθηκε σε CD ήταν το «Τhe Visitors» του δημοφιλούς συγκροτήματος ΑΒΒΑ.
Τα τελευταία δέκα χρόνια οι πωλήσεις των CD παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις διεθνώς, εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξης των online πωλήσεων στο διαδίκτυο.

DOWNLOADS - H απειλή των online πωλήσεων
Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της διεθνούς ομοσπονδίας των δισκογραφικών εταιρειών IFPI, έως το 2010 οι πωλήσεις μουσικής μέσω Internet θα αντιστοιχούν στο 25% των συνολικών πωλήσεων της δισκογραφικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικό για την απειλή που αντιμετωπίζουν τα CD είναι το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2007 οι πωλήσεις τους συρρικνώθηκαν κατά 10%, αντίθετα με τις online πωλήσεις που σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: