Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

ΑΕΠ Ελλάδας Q2 2007


Επιβράδυνση ανάπτυξης στο 4,1% το δεύτερο τρίμηνο

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 4,1% το δεύτερο τρίμηνο φέτος, σε ετήσια βάση, έναντι 4,6% στο πρώτο τρίμηνο.
Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,9% έναντι 3,2% στο πρώτο τρίμηνο.
Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 4,8%, συμβάλλοντας κατά 1% στην αύξηση της τελικής ζήτησης της οικονομίας.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,6% και συνέβαλαν κατά 1,3% στην αύξηση της τελικής ζήτησης.Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,6%.Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2006 και η αύξηση αυτή συνέβαλε κατά 1,9% ποσοστιαίες μονάδες στην τελική ζήτηση.
«Στο δεύτερο μισό του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί κοντά στο 4% ενώ για το σύνολο του έτους αναμένεται στο 4,0-4,1% συνεκτιμώντας και τη μικρή επίδραση από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές. Οι κυριότερες συνιστώσες στον ρυθμό ανάπτυξης είναι η κατανάλωση και οι επενδύσεις» δήλωσε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.

Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών στην ανάπτυξη
Από την πλευρά της κυβέρνησης ανφέρεται ότι οι πυρκαγιές θα «κόψουν» το 0,6% περίπου του ΑΕΠ (1,2 - 1,6 δισ. ευρώ).
Οι πέντε νομοί της Πελοποννήσου που επλήγησαν συμβάλλουν κατά 4,5% στο ΑΕΠ και κατά 11,7% στην αγροτική παραγωγή.
Ωστόσο, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, ενδέχεται φέτος το έλλειμμα του προϋπολογισμού να ξπεράσει και πάλι το 3% του ΑΕΠ. Το υπουργείο Οικονομίας σκοπεύει να ζητήσει από την Κομισιόν να εξαιρεθεί η χώρα από τις διατάξεις του Συμφώνου (να μην τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης), βάσει του άρθρου 104 περί φυσικών καταστροφών.
Το κόστος των άμεσων μέτρων ενίσχυσης των πληγέντων κυμαίνεται στα 200 - 300 εκατ. ευρώ (0,09% - 0,14% του ΑΕΠ).
Ανεπισήμως, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στο γ΄τρίμηνο θα επιβραδυνθεί κατά 0,25% περίπου (με το «παλαιό» ΑΕΠ).
Οι συνολικές ζημίες (όσες τουλάχιστον είναι μετρήσιμες) ενδέχεται να κυμανθούν σε 3 με 4 δισ. ευρώ (1,4% - 2% του ΑΕΠ), καθώς μόνο στην αγροτική παραγωγή υπολογίζονται σε 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη μετά τις εκλογές η αύξηση του ΦΠΑ (σε 20% ή 21%), η λήψη πρόσθετων φοροεισπρακτικών μέτρων (κυρίως μέσω της αύξησης των έμμεσεων φόρων) και συνολικά μία περιοριστική οικονομική πολιτική.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: