Τρίτη 28 Αυγούστου 2007

Κόστος πυρκαϊών - Ελλάδα


Χάθηκαν δισ. στις στάχτες
Το κόστος των ζημιών ξεπερνά το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας

Σε 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κυβερνητικών πηγών, οι ζημιές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές, που- όπως υπολογίζεται- έκαναν στάχτη 1.000.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών.
Τις πληροφορίες για τα μεγέθη αυτά της καταστροφής, που δεν είναι βεβαίως ακόμη οριστικά, διαβίβασε σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση χθες στις Βρυξέλλες, μέσω του κ. Χρ. Φώλια, που επισκέφθηκε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το κόστος μόνο των πρώτων μέτρων που ανακοινώθηκαν για αποζημιώσεις ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπτώσεις
Για την ελληνική οικονομία, οι καταστροφικές πυρκαγιές ισοδυναμούν με ετήσια απώλεια εθνικού εισοδήματος έως και 1 δισ. ευρώ. Άνοδος του πληθωρισμού λόγω της προβλεπόμενης ανόδου των τιμών των αγροτικών προϊόντων, φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά από τις ελλείψεις σε προϊόντα που παρήγαγαν οι πληγείσες περιοχές, μείωση του ρυθμού αύξησης του εθνικού εισοδήματος, αλλά και αύξηση της ανεργίας είναι- σύμφωνα με έγκυρους οικονομολόγους- μερικές μόνο από τις άμεσες και μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οικονομία λόγω της καταστροφής. Αυτή η μείωση του παραγωγικού δυναμικού, που προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες επιπτώσεις θα οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,2% έως 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Εισοδήματος σε ετήσια βάση για τα επόμενα τουλάχιστον δύο έως τέσσερα χρόνια.

Αρκετά χρόνια
«Το διάστημα που θα απαιτηθεί έστω για μερική αποκατάσταση της οικονομικής ζημιάς στις πληγείσες περιοχές θα απαιτήσει αρκετά χρόνια», σημειώνει ο οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασ. Ράπανος. Τεράστιο θα είναι και το δημοσιονομικό κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών.

Πληθωρισμός
Η άλλη μεγάλη επίπτωση που θα επηρεάσει αρνητικά το εισόδημα των καταναλωτών είναι η προβλεπόμενη, πιθανόν και άμεση, αύξηση του πληθωρισμού λόγω των ελλείψεων σε αγροτικά προϊόντα που παράγονται στις περιοχές που κάηκαν. Η επίπτωση εκτιμάται ότι θα επιταχύνει τον πληθωρισμό μέσα στους επόμενους δύο μήνες κατά 0,1 έως 0,2 της εκατοστιαίας μονάδας.

Ισοζύγιο
Οι ελλείψεις θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν με εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό, επηρεάζοντας αρνητικά- όπως σημειώνουν οι αναλυτές- το εμπορικό ισοζύγιο. Ο μεγάλος φόβος των οικονομολόγων, ωστόσο, είναι η άνοδος της ανεργίας. «Όσοι από τους πληγέντες εγκαταλείψουν τις περιοχές τους λόγω της καταστροφής της περιουσίας τους και αναζητήσουν εργασία στην πόλη καταγράφονται αμέσως στους ανέργους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ευρωπαϊκά κονδύλια
Η κυβέρνηση στηρίζει μεγάλες ελπίδες για την αποκατάσταση των ζημιών στα κοινοτικά ταμεία. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα ζητήσει την υποστήριξη των εταίρων της από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο χρηματοδοτεί χώρες σε περιπτώσεις μεγάλων καταστροφών. Επίσης, θα ζητήσει τη μετατόπιση πόρων από άλλα προγράμματα του Γ΄ και του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές. Το όριο για να δοθεί η χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι να ξεπερνούν οι ζημιές το 0,6% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή για την Ελλάδα το 1,5 δισ. ευρώ περίπου. Τα στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν ότι ο τελικός απολογισμός για το συνολικό ύψος των ζημιών από τις πυρκαγιές θα ανεβάσει το ποσό πολύ υψηλότερα, αφού εκτός από το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο υπάρχουν τεράστιες ζημιές στις κατοικίες, σε επιχειρήσεις και σε δίκτυα υποδομής. Σημειώνεται ότι από το συγκεκριμένο Ταμείο, η Ελλάδα έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στον Έβρο τον περασμένο χρόνο. Ο τεχνικός φάκελος για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες σε 2 μήνες.

Φόβοι για ελλείψεις στην αγορά και αυξήσεις τιμών

ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ είναι οι καταστροφές που έχει αφήσει πίσω της η φωτιά που κατακαίει εδώ και πέντε ημέρες την Πελοπόννησο και την Εύβοια. Χιλιάδες στρέμματα με ελαιόδεντρα, οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια αλλά και κηπευτικά έχουν γίνει στάχτη, ενώ σημαντικές είναι οι καταστροφές στην κτηνοτροφία και στη μελισσοκομία. Επίσης φόβοι εκφράζονται για ελλείψεις αγροτικών προϊόντων στην αγορά τους επόμενους μήνες αλλά και για σημαντική αύξηση στις τιμες προϊόντων όπως το ελαιόλαδο και τα εσπεριδοειδή, ενώ αναμένονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας από επιτήδειους που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα
Μόνο στην Ηλεία οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους 400.000 στρέμματα καμένων ελαιόδεντρων, εσπεριδοειδών και άλλων καλλιεργειών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 60% του νομού έχει καταστραφεί. Ανάλογη η εικόνα και στη Μεσσηνία στην οποία ήδη από προηγούμενες πυρκαγιές είχαν καεί περισσότερα από 70.000 ελαιόδεντρα, 6.000 καρποφόρα δέντρα, αμπέλια και άλλες καλλιέργειες. Περισσότερα από 10.000 στρέμματα καλλιεργειών έχουν ήδη καεί και στην Λακωνία ενώ σε ολόκληρη την Πελοπόννησο αλλά και την Εύβοια έχουν καταστραφεί εκατοντάδες ποιμνιοστάσια και καεί χιλιάδες ζώα. Μάλιστα οι καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές σε βοσκοτόπους δημιουργούν προβλήματα για την επιβίωση των κοπαδιών που σώθηκαν από τη φωτιά. Οι πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη κάνουν ακόμα αδύνατη την καταγραφή των ζημιών από το Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Αποζημιώσεις- εξπρές
Χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι πυρόπληκτοι αγρότες της Πελοποννήσου, της Εύβοιας, καθώς και άλλων περιοχών της χώρας- που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται- να υποβάλουν στα καταστήματα του ΕΛΓΑ τις υπεύθυνες δηλώσεις για τη χορήγηση αποζημιώσεων-εξπρές. Συγκεκριμένα, θα μπορούν από σήμερα να υποβάλουν μόνο μία αίτηση- υπεύθυνη δήλωση στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ ή στο πλησιέστερο υποκατάστημα του οργανισμού. Σε αυτήν ο πυρόπληκτος θα αναφέρει τα προσωπικά του στοιχεία στοιχεία εκτάσεων ή αριθμού ζώων ή πάγιου κεφαλαίου που καταστράφηκαν, και ο ΕΛΓΑ θα υπολογίζει άμεσα το ποσό το οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα του χορηγεί με προπληρωμή της ταμειακής διευκόλυνσης μέσω της ΑΤΕbank χωρίς καμία δική του επιβάρυνση τόκων. Το ύψος του ποσού ανά καλλιέργεια θα ανακοινωθεί σε δύο ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: