Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Τουριστική κίνηση - Β.Ελλάδα


Αισιοδοξία για τα έσοδα
Ανακάμπτει η τουριστική κίνηση στη Β.Ελλάδα με πρωταγωνιστές τους Ρώσους

Σημάδια ανάκαμψης παρουσιάζει η φετινή τουριστική κίνηση στη Βόρειο Ελλάδα έναντι του 2006.
Οι πρόεδροι των Ενώσεων Χαλκιδικής, Καβάλας και Πιερίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, τόσο για την κίνηση, όσο και για την εισροή συναλλάγματος.Βασική διαφοροποίηση έναντι της περυσινής σεζόν, αποτελεί η «επέλαση» των Ρώσων, η πλειονότητα των οποίων κατευθύνεται στη Χαλκιδική. Σημαντική όμως παρουσία Ρώσων τουριστών έχουν και η Πιερία όπως και η Καβάλα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από την επόμενη χρονιά.

Χαλκιδική: Αύξηση 8%
Ικανοποιημένος από τη τουριστική κίνηση δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γεράσιμος Μπακογιάννης. Εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν η αύξηση της κίνησης θα είναι 8% σε σχέση με το 2006, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση 10% σε σχέση με το 2005.
Η τουριστική ροή Ρώσων στη Χαλκιδική υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένη κατά 20%, φθάνοντας τα 85.000 άτομα έναντι 70.000 πέρυσι.Αντίστοιχη ποσοστιαία αύξηση (20%) αναμένεται και στις αφίξεις τουριστών από Βουλγαρία και Ρουμανία. Σε ό,τι αφορά στο τουριστικό ρεύμα από Σερβία, ΠΓΔΜ και Ουκρανία, υπάρχει μεν αυξητική τάση, αλλά τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά εάν αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της βίζας.Στα πευρσινά επίπεδα αναμένεται η παρουσία τουριστών από τη Γεωργία, ενώ μικρή αύξηση καταγράφεται από τη Βρετανία. Η Κεντρική Ευρώπη τροφοδοτεί κατά 60% την τουριστική κίνηση στη Χαλκιδική. Διπλάσιοι οι Βούλγαροι στην Καβάλα
Διπλασιασμό του αριθμού των Βούλγαρων τουριστών, αλλά και περαιτέρω ενδυνάμωση της τουριστικής ροής από τη Ρουμανία, αναμένει η Καβάλα, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Απόστολος Αθιανάς.
Μικρή κινητικότητα άρχισε να παρατηρείται και από την αγορά της Ρωσίας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από την επόμενη χρονιά.
Ωστόσο, βασικοί τουριστικοί τροφοδότες της περιοχής εξακολουθούν να είναι οι αγορές της Γερμανίας και της Σερβίας. Ο κ. Αθιανάς εκτιμά ότι η φετινή σεζόν θα κλείσει με άνοδο 10% της τουριστικής κίνησης.Συγκρατημένη αισιοδοξία στην ΠιερίαΣτα περυσινά επίπεδα αναμένεται να διατηρηθεί η τουριστική κίνηση στην Πιερία και παρόλο που στο δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου οι ξενοδόχοι δεν είδαν τις διανυκτερεύσεις που προσδοκούσαν, ωστόσο από τις 15 Ιουλίου καταγράφεται σημαντική ανάκαμψη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Βαγγέλη Ταρασιάδη.Το σημαντικό, κατά τον ίδιο, είναι ότι, χρόνο με το χρόνο, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των τουριστών από τη Ρουμανία, μια αγορά με την οποία η Πιερία «φλέρταρε» επί σειρά ετών και πλέον απολαμβάνει τα οφέλη των προσπαθειών της.
Αγορές όπως Βουλγαρία και Ρωσία άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή, ενώ βασική δεξαμενή τουριστών για την Πιερία αποτελούν οι αγορές της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Πολωνία και της Τσεχίας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: